neobvyklé jazyky
Text dotazu
jak se jmenuje 10 nejméně frekventovaných řečí a v jakých zemích se nacházejí?
Odpověď
Dobrý den, obáváme se, že na Váš dotaz neexistuje konkrétní odpověď. Stejně jako nelze odpovědět, kolik je na světě jazyků a kolik má každý z nich mluvčích. Mezi dva hlavní důvody patří skutečnost, že dosud nebyla stanovena jednoznačná kritéria pro určení počtu jazyků a pro většinu států nejsou k dispozici podrobná sčítání lidu.
Pokud se v číslech podíváme na jazyky, které jsou nejméně frenkventované, lze říci následující: pod hranicí 5mil. mluvčích se umístilo více než 6000 malých jazyků, sdružujících téměř 200mil. lidí (pro srovnání: nejrozšířenější jazyky mají více než 100mil. mluvčích, např. angličtina, čínština nebo americká španělština). 1000 jazyků s 10 000 až 1 000 000 mluvčích je v nejisté situaci, 1600 jazyků s 10 000 až 100 000 mluvčími je v bezprostředním ohrožení a 3250 - tady polovina všech jazyků světa - s méně než 10 000 mluvčími je na cestě k zániku. Vezmeme-li v úvahu, že se ve velké většině jedná o jazyky malých společenství (domorodých skupin, obyvatel žijících v extrémních podmínkách a neosídlených oblastech, izolovaně, apod.), není pro nás prakticky možné určit 10 nejméně frekventovaných z oněch více než 3000 ohrožených jazyků.
Menšinové jazyky jsou často na ústupu, v nejhorším případě před zánikem, kvůli přejímání většinových jazyků, většinou z důvodů vzdělání a zaměstnání.
Konkrétnější informace by Vám snad mohly poskytnout instituce:
* Ústav pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz)
* Ústav lingvistiky a ugrofinistiky UK (http://ulug.ff.cuni.cz/)
Použitá literatura:
* BRETON, Roland. Atlas jazyků světa : soužití v křehké rovnováze. 1. vyd.. Praha : Albatros, 2007. 79 s. ISBN  978-80-00-01883-6.
Další projitá literatura:
* COMRIE, Bernard; MATTHEWS, Stephen; POLINSKY, Maria. Atlas jazyků : vznik a vývoj jazyků napříč celým světem. Vyd. 1.. V Praze : Metafora, 2007. 224 s. ISBN 978-80-7359-129-8.
* PRICE, Glanville a kolektiv. Encyklopedie jazyků Evropy. Vyd 1.. Praha : Volvox Globator, 2002. 509 s. ISBN 80-7207-450-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2009 15:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu