-
To se mi líbí
-
Doporučit
Narodil se v rodině bankovního úředníka Ivana Diviše,který byl synem Jana Vincence Diviše z Přelouče,zde také starosty a cukrovarníka.Hlášen v Praze byl od roku 1922,dle matriky přídlušníků Pměsta Přelouče.Pracuji na rodokmenu Divišů a tuto informaci potřebuji k jeho doplnění...děkuji.
Dobrý den,
rodné příjmení matky Ivana Diviše se nám v nám dostupných zdrojích bohužel vypátrat nepodařilo. Všechna biografická hesla k básníku Ivanu Divišovi, která jsme nalezli, uvádějí pouze informaci, že byl synem bankovního úředníka, popřípadě jeho původ neuvádějí vůbec a životopisná hesla začínají informací o jeho zatčení v době gymnaziálních studií.
Jediná informace, které jsme se v nám dostupných zdrojích podařilo dopátrat je, že křestní jméno matky básníka Ivana Diviše bylo Milena. Toto křestní jméno je uvedeno jako jméno manželky Ivana Diviše (otce básníka Ivana Diviše) v Chytilově adresáři města Prahy z roku 1925 a Pražském adresáři z let 1937/38. V roce 1925 žila rodina bankovního úředníka Ivana Diviše na adrese: Vozová 4 (Vinohrady). V roce 1937/38 jsou již hlášeni na adrese Dvořákova 15 (Praha XI (v té době) - tedy Žižkov. Pravděpodobně dnešní ulice Kubelíkova či Pospíšilova).
Pokud je Vaše práce vytvářena s určitým vědeckým cílem, můžete se se znalostí výše uvedených dat obrátit na Archiv hlavního města Prahy a požádat o výpis ze Soupisu pražského obyvatelstva: http://www.ahmp.cz/index.html?mid=83
Další možností je navštívit SOA Zámrsk a dohledat matriční zápisy o narození Ivana Ferdinanda Diviše (nar. 7.6. 1896). V této době je u zápisu o narození občas uváděn i přípis o svatbě či úmrtí dané osoby. Je taktéž možné, že se otec básníka Ivana Diviše ženil ještě před svým přestěhováním do Prahy v Přelouči. Potřebné matriky z tohoto období ovšem nebyly dosud digitalizovány a jsou dostupné pouze v SOA Zámrsk: http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/
Při Vašem historickém bádání by Vám mohla být v mnohém nápomocná i níže uvedená diplomová práce Kateřiny Vrbové "Významní členové rodu Divišů Čisteckých ze Šerlinku a jejich působení ve východních Čechách": http://dspace.upce.cz/bitstream/handle/10195/56038/Vrbov%C3%A1K_V%C3%BDznamn%C3%AD%20%C4%8Dlenov%C3%A9_TJ_2014.pdf?sequence=3&isAllowed=y
Kromě různých slovníků české literatury a dalších biografických dokumentů jsme k zodpovězení Vašeho dotazu použili:
* CHYTIL, Alois, ed. Chytilův Adresář hl. města Prahy. I, Abecední seznam osob. Praha: nákl. vlast., 1925. XVI, 2253 s., 1 l.
* VILINSKIJ, Valerij Sergejevič, ed. Pražský adresář 1937-1938. V Praze: Státní tiskárna, 1937. 28, 1685, 83, [1] s.
Jazyk, lingvistika a literatura
Praha
Národní knihovna ČR
20.03.2018 14:47