-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych se zeptala na dva výrazy, na které jsem narazila v zápisu u jednoho příbuzného.
1. U jednoho z rodičů je uvedeno Tabaksgefällenaufseher - co si pod tím mám představit? Nějakého dozorce nad daní z tabáku? Jedná se o r. 1813, tzn. že by to mohl být nějaký úředník v souvislosti s tabákovým monopolem?
2. Že pochází z obce "Schlan" - Slané. Vzal si ale ženu z Trutnova a ta vzdálenost mi připadá na tu dobu obrovská. Mohl takový dozorce cestovat až takové vzdálenosti? Nebo by to mohlo být Slone v Polsku u Kodowa-Zdrój?
Mnohokrát děkuji za váš čas a přeji hezký den.
Dobrý den,
Tabakgefälle Aufseher je uváděn jako dozorce tabákového důchodku (poplatků). Podrobný popis pracovní náplně osoby vykonávající toto povolání bohužel naše zdroje neuvádějí. Částečně je ovšem činnost dozorců nad důchodky popsána v článku: https://www.primaplana.cz/news/duchodkova-straz-gefallenwache-1835-1843/
Pokud je v zápisu uvedeno "Schlan" pravděpodobně se jedná spíše o město Slané. Druhá Vámi zmíněná obec Slone v Polsku je uváděna pod německým názvem "Schlaney".
Použité a doporučené zdroje:
* REISSER, Jan. Českoněmecký poštovní a telegrafní slovník. Praha: J. Reisser, 1919, s. 865. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:4e186179-338a-41d5-84a1-cd989d226bc4
* Německo-česká terminologie úřední a právnická: příruční slovník pro soudy, úřady politické, finanční, poštovní, ... jakož i pro soukromou potřebu ve styku s úřady = Deutsch-böhmische amtliche und juridische Terminologie : Handwörterbuch für Gerichte, Verwaltungs-, Finanz-, Post-, ... Behörden, sowie zum Privatgebrauch beim Verkehr mit denselben. Tiskem a nákladem J. Otty. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:65ed7ff0-6ae8-11e7-aab4-005056827e52
* STERZINGER, Josef V. a Kamil KABEŠ. Encyklopedický německo-český slovník. V Praze: J. Otto, 1935. sv. 4, s. 824. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:355c9d16-d93f-4127-b5e9-6858df563db4
* Český koutek v Kladsku. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové v nakl. Lupus Trutnov, 2008, s. 15. ISBN 978-80-903509-8-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:39f5ecb0-e20c-11e3-85ae-001018b5eb5c
* HRYCH, Ervín. Slavná historie tabákového dýmu. Praha: Forma, 1996, s. [1a]. ISBN 80-7213-006-4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:57e93440-44e8-11e4-a450-5ef3fc9bb22f
* ČAPEK, Alois. Tabák v Čechách: Kouření a šňupání : Pěstování, zpracování a zdaňování tabáku, jakož i vývoj jeho monopolu, jeho spotřeby a výnosu. V Praze: Technické knihkupectví a nakladatelství, 1947, s. [1a]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:b002fce6-eadc-438a-8761-b5829a5490af
* FIALA, Jaromír. Historie tabákového průmyslu v českých zemích. Praha: Jaromír Fiala, 2013. 92, 56 s. ISBN 978-80-260-4938-8.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
13.02.2023 08:00