-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímalo by mě, kdy a odkud se dostali německy mluvící obyvatelé do obcí Benkov, Dlouhomilov, Obědné na Šumpersku. Daly by se o tom získat i nějaké další informace?
Děkuji
Dobrý den,
"naše dosavadní vědomosti o historii německého obyvatelstva Moravy jako by se podobaly povaze německého osídlení této země; jsou spíše kusé, dílčí, nesouvislé. Nemáme dosud k dispozici žádnou souhrnnou publikaci mapující dějiny obyvatelstva německé národnosti na území Moravy."
"Největší příliv Němců si vyžádala kolonizace probíhající ve třináctém století, kdy panovník a další feudálové zalidňovali horské oblasti a zakládali města. Zvláště zakládání měst vyžadovalo řadu specializovaných činností a dovedností, s nimiž nemělo domácí obyvatelstvo zkušenosti, a kolonizátoři proto využívali schopností cizinců. Nejvíce německy mluvících kolonistů přicházelo na Moravu ze sousedních krajin, Slezska a alpských zemí".
"Kulturní projevy a vlivy, které souhrnně označujeme za německé, neměly jednotný etnický kolorit. Vycházely z prostředí minorit rozličného původu: na severní Moravě a ve Slezsku se usídlili především němečtí Slezané."
(zdroj: ŘEPA, Milan. Moravané, Němci, Rakušané: vlasti moravských Němců v 19. století. Praha: Historický ústav, 2014. str. 19 - 24)
Konkrétně historie osídlení Vámi zmíněných obcí Benkov, Dlouhomilov a Obědné německým obyvatelstvem nebyla dosud zpracována a vydána tiskem. Otázkou je, zda jsou k dispozici nějaké dochované archivní prameny k této problematice. Samotný Šumperk byl založen v roce 1270 kolonisty ze Slezska. Přesné datum založení Vámi uvedených obcí bohužel není známo, první písemné zmínky o obcích pocházejí až ze 14. století:
Benkov - první písemná zmínka pochází z roku 1343 (Sbinkow) - CDM (Codex diplomaticus et epistolaris Moraviae), VII, 482; Dlouhomilov - 1356 in Dluhomilov, ZDO (Zemské desky práva olomouckého) I, 482; Obědné - 1385 Obgedne, ZDO (Zemské desky práva olomouckého) IV, 543
(zdroj: HOSÁK, Ladislav a ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha: Academia, 1970-1980. 2 sv. )
Jelikož tuto oblast celkově osídlovali převážně němečtí kolonisté ze Slezska, je pravděpodobné, pokud na vzniku měli němečtí kolonisté nějaký podíl, že se jednalo právě o německé obyvatelstvo ze Slezska.
Použitá a doporučená literatura k tématu:
* ŘEPA, Milan. Moravané, Němci, Rakušané: vlasti moravských Němců v 19. století. Praha: Historický ústav, 2014. 261 s. Práce Historického ústavu AV ČR = Opera Instituti Historici Pragae. Řada A, Monographia; vol. 47. ISBN 978-80-7286-226-9.
* NATHER, Friedrich. Imigrace a kolonizace v Čechách a na Moravě: problém česko-německých vztahů. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. 140 s., xxiv s. obr. příl. ISBN 978-80-7182-211-0.
* JARMAROVÁ, Hana. Šumperk. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2009. 69 s., [96] s. obr. příl. Zmizelá Morava a Slezsko. ISBN 978-80-7185-952-9.
* HOSÁK, Ladislav a ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha: Academia, 1970-1980. 2 sv.
* http://www.libina.cz/historie-libiny-v-nbsp-datech/d-5065/p1=1225
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
23.10.2017 08:00