Německá armáda na území s. Plzeňska
Text dotazu
Dobrý den, jsem z Plzně - severu a zajímám se o historii. Narazil jsem na Vás, že byste možná měli dokumenty, mapy, cokoliv o rozložení německé armády na severu Plzeňska a okolí. Byl bych moc rád, kdybyste mi poskytli více informací, map, atd., co by mi mohlo pomoct zmapovat něm. armádu na severu Plzeňska a využít pro svoje znalosti.
Předem děkuji za Váš čas.
Odpověď
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz. Jeho zodpovězení si ale spíše žádá badatelské prohlížení dokumentů, knih a archiválií. Posíláme odkaz na Státní okresní archiv Plzeň-sever (případně Státní oblastní archiv Plzeň), které by měly podobné informace shromažďovat a archivovat.   https://www.soaplzen.cz/soka-ps
Podrobné dokumenty jistě vlastní i Vojenský historický ústav Praha https://www.vhu.cz/
Na území Protektorátu Čechy a Morava se nacházela skupina armád Střed (Mitte), na konci války jí velel polní maršál Ferdinand Schörner. Posíláme menší náhled na zdroje, které se tomuto tématu s ohledem na západní Čechy věnují.
Kvalifikační práce
BŘEZINA, Tomáš. Nacistický teror na jaře 1945 se zaměřením na vypálené obce. Online. Diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/ruox62/.
JANDOVÁ, Barbora. Berounsko v letech 1938 - 1945. Online. Bakalářská práce. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická. 2018. Dostupné z: https://theses.cz/id/68wemu/.
KAŠPÁREK, Jan. Autonomní orgány za Protektorátu Čechy a Morava. Online. Diplomová práce. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta právnická. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/2tlbdg/.
SLADKÝ, Ondřej. Činnost pražského pluku RG 1 v severozápadním pohraničí v květnu a červnu 1945. Online. Bakalářská práce. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. 2008. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/wiwyf/.
Knihy
ROUČKA, Zdeněk. Plzeň pod hákovým křížem: fotografie 1939 – 1945. Plzeň: Zr&T, 2001. ISBN 80-238-6599-4
ROUČKA, Zdeněk. Američané a západní Čechy 1945. Plzeň: Zr&T, 1999. ISBN: 80-238-5081-4
Odkazy na internetové zdroje
https://www.valka.cz/Skupina-armad-Stred-1941-1945-t8710
https://valecnehroby.army.cz/aktuality/osvobozeni-zapadniho-jihozapadniho-uzemi-ceskoslovenska-1945
https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/108376
https://bunkrologie-plzen.wz.cz/zdroje.html
Použité zdroje
Databáze:
Česká národní bibliografie https://text.nkp.cz/katalogy-a-db
Vysokoškolské kvalifikační práce Theses.cz
Katalog Knihovny města Plzně https://knihovna.plzen.eu/
Internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
20.11.2024 21:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu