Nejvyšší hora Moravy
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě,která je nejvyšší hora Moravy. Vrchol Pradědu leží na Slezké straně hranice.Je tedy ve Slezku. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že Praděd (1491 m) je považován za nejvyšší horu Slezska, ale i Moravy. Protože, jak sám zmiňujete, leží tato hora na hranicích Moravy a Slezska, je tedy považována za nejvyšší horu obou zmíněných území. Alespoň ve všech zdrojích, v kterých jsme pátrali, je Praděd uváděn jako nejvyšší hora Moravy i Slezska. Za druhou nejvyšší horu Moravy je pak považována Vysoká hole (1 465 m).
Zdroje:
* JANOŠKA, Martin. Křížem krážem po moravských horách pešky i na kole. 1. vyd. Praha : Fragment, 2010. ISBN 978-80-253-0986-5.
* http://www.turistika.cz/vylety/moravske-vrcholky-hor
* http://stripky.csclubnz.org/200704/02.pdf
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Vysok%C3%A1_hole
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 16:27
Wawrosz píše:
Úterý 12.09.2017 18:04
Při důkladném prozkoumání zemské hranice mezi Moravou a Slezskem je nejvyšší horou Moravy Keprník, jehož vrchol leží na Moravě. Narozdíl od Vámi zmiňovaného Pradědu i Vysoké hole.
PSK - admin píše:
Pátek 15.09.2017 08:58
Dobrý den,
Praděd je považován za nejvyšší horu Moravy, i když jeho vrchol leží ve Slezsku. Sněžka je také považována za nejvyšší horu ČR, ačkoli její vrchol leží na polské straně hranice. Pokud by se nejvyšší hory stanovovaly podle toho, zda jejich části nezasahují do jiného území, tak byste měl jistě pravdu. Patrně se tedy označení za nejvyšší horu neřídí čistě zeměpisnými, ale také historickými či politickými důvody.
Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Prad%C4%9Bd
https://praded.ceskehory.cz/
https://www.turistika.cz/[…]/detail
Pepa píše:
Pátek 04.10.2024 22:22
Sněžka je také nejvyšší hora Slezska.
Martin Holiš píše:
Pátek 17.01.2020 10:22
Praděd i Lysá hora leží ve Slezsku ne na Moravě.
Bob Damek píše:
Pátek 28.01.2022 09:47
Podle dostupných historických údajů by měl být nejvyšší horou Moravy Králický Sněžník (1424 m.n.m). Ten souvísí historicky s Moravou a pramení zde řeka Morava. Logicky tak vždy byl považován za horstvo Moravy na rozdíl od Jeseníků a tvořil severní dominantu Moravy a přirozenou hranici. Praděd i Vysoká hole má vrcholy na slezské straně hranice. Keprník , který leží na hranici je stejně vysoký jako Králický Sněžník, ale nemá ten dominantní význam, jako samostatný masív Králického Sněžníku. Hranice mezi Moravou a Slezskem byla vyznačena mezi tehdejším Pruskem a Rakouskem a patrně záměrně byly hraniční kameny vedeny mimo zmíněné vrcholy ( Prusko bylo v té době vlivné ). Také trojmezí na Králickém Sněžníku mezi Čechy , Moravou a Kladskem (Prusko) je umístěneo mimo vrchol o několik stovek metrů níže. Stávající hranice jsou pak zcela nesmyslné a neodpovídají historickým zemským hranicím, ale územním změnám po 2. sv.válce a vysídlení většiny původních místních obyvatel ze Sudet i Kladska (Pruska). Kladsko taky patřilo historicky k Českým zemím. Zcela nesmyslné je pak přičlenění Králického Sněžníku k Pardubickému kraji (Čechy) a stejně nesmyslný z historického pohledu je i útvar Moravskoslezský kraj.
PSK - admin píše:
Úterý 01.02.2022 09:58
Dobrý den,
v literatuře a dostupných zdrojích je jako nejvyšší hora Moravy (a rovněž Slezska) uváděn Praděd s 1491 m. n. m. Praděd nalezneme zakreslený na hranicích Moravy a Slezska nejen v dnešních mapách, ale také v mapách historických. Volně dostupná je například tato mapa z 20. let 20. století: https://upload.wikimedia.org/[…]/Map_of_Moravia.jpg
Historii vymezení hranic Moravy a Slezska a rovněž českého a polského Slezska lze dobře sledovat například v této publikaci: BALCAR, Antonín, KAMENÍČEK, František a HORÁK, Bohuslav. Historicko-zeměpisný atlas školní starého, středního a nového věku. Praha: V. Neubert a synové, 1921. s. [180, 181].
Některé historické mapy zpřístupnil také autor webu www.stmapy.cz; naleznete na něm i reprodukci mapy Moravy z 19. století umístěnou v Historickém ústavu AV ČR: http://www.stmapy.cz/m1888.html.
Valach.cz píše:
Sobota 29.04.2023 20:31
Pak případně nejvyšší bod jihomoravského kraje je Čupec (819 m n.m.)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu