Největší počet vyhraných medailí
Text dotazu
Dobrý den, kdo má nejvíc vyhraných medailí na svete? Prosím uveďte kolikáté je Řecko nebo Česko. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že kompletní žebříček výsledků ze všech existujících sportů a sportovních akcí (olympijské hry, mistrovství světa/kontinentu/státu/halová/ juniorů a dalších věkových skupin, univerziady, kontinentálni/národní ligy a poháry, akce zdravotně znevýhodněných atd.), který by evidoval získané medaile bez nějakeho omezení, neexistuje.
Svoje žebříčky medailové  úspěšnosti jednotlivych státu maji napr. olympijske hry, statistiky k 1.6.2006 uvadí kniha "1000 olympijských vítězů":
Olympijské hry - pořadí zemí podle úspěšnosti  na zimnich OH (stav k 1.6.2006)  1. Rusko (i SSSR)  - 120 zlatých, 87 stříbrných, 86 bronzových  medailí (celkem 293)  2. Německo (i NDR) - 118 zlatých, 116 stříbrných, 94 bronzových medailí (celkem 328)  3. Norsko - 98 zlatých, 98 stříbrných, 84 bronzových medailí (celkem 280)  16. CR - 5 zlatých, 13 stříbrných, 17 bronzových (celkem 35) Řecko není mezi 39 jmenovanými státy uvedeno.
Olympijské hry - pořadí zemí podle úspěšnosti  na letnich OH (stav k 1.6.2006) 1. USA - 896 zlatých, 692 stříbrných, 603 bronzových medailí (celkem 2191) 2. Rusko (i SSSR)  - 526 zlatých, 437 stříbrných, 410 bronzových  medailí (celkem 1373) 3. Německo (i NDR) - 385 zlatých, 403 stříbrných, 432 bronzových medailí (celkem 1220) 17. ČR - 56 zlatých, 59 stříbrných, 59 bronzových (celkem 174) 27. Řecko - 30 zlatých, 40 stříbrných, 34 bronzových medailí (celkem 104)
Použitá literatura:
* 1000 olympijských vítězů. V Praze: Knižní klub, 2008. s. 333. ISBN 978-80-242-2030-7.
Další informace naleznete na oficialních stránkách olympijského hnutí (http://www.olympic.org/medallists-results) i dalších stránkách (http://www.sports-reference.com/olympics/, http://en.wikipedia.org/wiki/All-time_Olympic_Games_medal_table).
Obdobné přehledy existují i v rámci různých soutěží a sportovních federací (Mezinárodní hokejová federace  - IIHF -  https://www.iihf.com/), (Mezinárodní asociace atletických federací - IAAF - http://en.wikipedia.org/wiki/IAAF_World_Championships_in_Athletics), pokud Vás tedy zajímá konkrétní sport nebo akce, pak by bylo potřeba Váš dotaz více specifikovat.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.04.2012 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu