největší kniha v ČR
Text dotazu
Dobrý den, ve Vašem archívu odpovědí jsem našel informaci o největší knize ve světě. Nemáte informaci, co je největší knihou v ČR?
Odpověď
Dobrý den,
největší knihou, která kdy byla v české knižní distribuci je Satelitní atlas pyramid. Knihu tvoří unikátní mapy ze satelitu a staré mapy Egypta, které ještě nikdy nebyly spojeny.
Atlas pyramid je původní české dílo. Pracovali na něm čeští egyptologové, jejichž archeologické úspěchy jsou světově uznávané. Kniha je zajímavá i tím, že vzhledem ke svému objemu musela být zpola vázána ručně. Mapy byly tištěny na největším ofsetovém stroji na světě, který mají v Německu. Kniha má formát B3, jeho rozměry tedy jsou 354 krát 500 milimetrů. I když má v »klidovém stavu« atlas na šířku půl metru, mapy se dají ještě rozevřít a jejich celková šířka je pak dva metry.
I cena je téměř rekordní,pohybuje se kolem 2200-2500 korun.
Záznam o atlasu naleznete v bázi NKC Národní knihovny, https://aleph.nkp.cz/cze/nkc :
[Č.záznamu: 001703255]
Satelitní atlas pyramid : Abú Ghuráb, Abúsír, Sakkára, Dahšúr = Satellite atlas of the pyramids : Abu Ghurab, Abusir, Saqqara, Dahshur / Miroslav Bárta & Vladimír Brůna. -- 1. vyd.. -- Plzeň : Dryada, 2006. -- 62 s. : il. (převážně barev.), mapy, plány ; 33 x 49 cm + 2 mapy (45 x 212 cm) + 1 mapa (53 x 212 cm) složené na 32 x 48 cm.
Zdroj :
https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/17804/nejvetsi-ceska-kniha-siroka-je-az-dva-metry.html
Pro zajímavost uvádíme z fondu Národní knihovny další rozměrné publikace :
-[Č.záznamu: 002254845]
Leonardo da Vinci : 1452-1519 / Frank Zöllner, Johannes Nathan ; [z německého originálu ... přeložili Blanka Pscheidtová a Jindřich Schwippel]. -- [Praha] : Slovart ; Köln : Taschen, c2011. Velkoformátová kniha 29x44 cm
- [Č.záznamu: 000363830]
Máj / Karel Hynek Mácha ; [osmi barevnými lepty vyzdobil Pavel Sukdolák]. -- [Praha] : Kniha, grafika, bibliofilie, 1996. -- [48] s. il. ; 49 cm
- [Č.záznamu: 001712984]
Zpěvy staré Číny : pocta malíři Zdeňku Sklenářovi, 99 let od narození / [ilustrace] Zdeněk Sklenář ; [básně] Bohumil Mathesius. -- Praha : Galerie Zdeněk Sklenář, 2009. -- 58 s. 76 x 33 cm
- [Č.záznamu: 000113381]
Der Hopfen : ein Beitrag zur Wertschatzung der Qualität / von Franz Chodounský. -- Prag : Verlag des Vereines zur Gründung und Erhaltung der Versuchsanstalt für Braunindustrie in Böhmen, 1900. -- 14 s. : 53x29 cm
Pokud jde o rukopisné knihy, čerpali jsme z klementinských "nej-", https://www.nkp.cz/o-knihovne/zakladni-informace/klementinska-nej :
- nejdelším dokumentem je rotulus ze 14. století – měří více než 10 metrů, nejtěžší knihou je Lobkovický graduál o váze více než 70 kg, nejrozměrnější mapou je rukopisná mapa Ruska o velikosti přesahující 11 m².
Z velkoformátových knih ještě stojí za zmínku Anatomický atlas (z let 1823 - 1830), který měří 190 x 100cm. Jeho vlastníkem je Národní knihovna ve Vídni.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2012 13:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu