nejstarší komiks
Text dotazu
Zajímalo by mne, který český komiks je považovaný
za nejstarší?
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku bychom nejspíš získali v připravované knize Heleny Diesingové, viz níže
Český komiks první poloviny 20. století - anotace:
Téma knihy Heleny Diesingové je v kontextu uměnovědných studií stále ještě neobvyklé. Autorka se odhodlala vstoupit na tenký led žánru, který v české kultuře nebyl soustavně zpracován jako celek, natož jako specifický fenomén, studií o jeho vývoji do roku 1950. Práce stojí na rozsáhlé rešerši dobových periodik a odkrývá proto řadu zapomenutých autorů či nových poznatků o autorech notoricky známých, mezi nimiž nechybí Josef Lada, Ondřej Sekora ani Jaroslav Foglar.
Český komiks první poloviny 20. století. Nakladatel: Academia, edice: Umění; ISBN: neuvedeno. Formát: vázaná vazba Rok vydání: 2010
Jak sám můžete v anotaci ke knize číst, zpracování vyžadovalo velmi podrobné hledání v dobových periodikách a jiných zdrojích. Z katalogu k výstavě komiksu Generace nula. Nová vlna českého a slovenského komiksu. [Brno]: Ján Lastomírsky ve spolupráci s o.s. Analphabet Books, 2007. zjišťujeme, že "Protokomiksové formy se na území budoucího Československa objevily v poslední čtvrtině 19. století. Nejstarší české komiksy s textovými bublinami vytvořili v první dekádě 20. století Josef Lada a Karel Stroff. .."
Heslo comics - žertovný komický slet obrázků, série kreseb nebo obrázkový seriál...kozel Bobeš (Lada) je počítán mezi nejvýraznější hrdiny komiksu.
Zdroj: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984.
Josef Lada - ... ilustrace knih jiných autorů, výtvarné parafráze lidových přísloví a rčení, zároveň však na svém původci vyžadovala i textové doplnění (texty ke kresleným anekdotám) a "literární" fabulaci (komponování kreseb do syžetových celků)....
Zdroj: Lexikon českéliteratury. Osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 1993.
O knize CLAIR, René, TICHÝ, Jaroslav. Comics. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1967. se v úvodu píše:
" Monografie o humoristických obrázkových seriálech, provázených textem v "bublinách", pro něž se ujal mezinárodní název "comics". Zahrnuje eseje René Claira (První hrdinové, Dějiny a pravěk) a studie Jaroslava Tichého (Velká prostota, Galerie mistrů). V Galerii mistrů shrnuje autor biografické údaje o nejvýznačnějších autorech kreslených seriálů (jsou zde autoři z USA, Francie, Japonska, Finska, Itálie, Německa a ČSSR) a připojuje ukázky z jejich tvorby (např. Sullivan, USA, Kocour Felix, Segar, USA, Námořník Pepek, Disney, USA, Myšák Mickey, Lada, ČSSR, Kozel Bobeš)."
S. 39-40: "Představa comics jako nástroje jediné služby, při níž je zbytečné uvažovat o jakýchkoli uměleckých ambicích, vyzařuje v českých poměrech nebezpečnou intenzitu. Kvantita, systematičnost a obratná aktualizační pohotovost Foglarových seriálů zahlušila nesrovnatelný význam Josefa Lady, průkopníka uměleckého českého seriálu, který se přiblížil ke světové elitě, přestože v tomto oboru pracoval jenom příležitostně....České comics nemají ještě svého hrdinu, jedinečného miláčka mas, kterému davová popularita umí vdechnout mýtus reálné existence...."
S. 60: "I když hrdiny seriálů Josefa Lady jsou venkovští kluci...má autorova práce v této oblasti světovou úroveň....Lze říci, že autorovi se podařilo vytvořit národně nejtypičtější comics světa." (S hrdinou Kozel Bobeš).
S dotazem je možno obrátit se také na Ústav pro českou literaturu AV ČR http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio&output=short&off=150 .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 08:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu