Nejstarší dochovaný záznam hry go
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, z jakého roku pochází nejstarší dochovaný záznam (kifu) hry go a mezi jakými hráči byla hra uskutečněna? Je tento záznam někde v digitální podobě k nahlédnutí?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
první písemná zmínka o deskové hře Go se připisuje čínskému historikovi Zuo Zhuaonovi a pochází ze 4. století př.nl. Hra je také zmíněna v Knize XVII Konfucius: hovory (3. stol. př.nl.)a ve dvou knihách čínského filozofa Mencia (rovněž 3. stol. př.nl.).
Vznik hry se ovšem datuje až hluboko za první písemnou zmínku – do 2. tisíciletí před naším letopočtem. Hra se tak považuje za jednu z nejstarších společenských her světa. O tom, kdo s kým první hrál, bohužel písemné zmínky nehovoří.
Ve všech těchto dílech byla hra nazývána jako yì (弈). Dnes je v Číně známá pod názvem weigi (围棋), což doslova znamená „obklíčená deska“.
Z našich zdrojů se hrou Go zabývají tyto knihy (nejsou digitalizované):
NECHANICKÝ, Vítězslav, ed. Go magazín: povídání o nejstarší deskové hře na světě. Nymburk: Go klub, 1992. 48 s.
AKIRA, Ishida a DAVIES, James. Útok a obrana. Překlad Eugen Albert. Nymburk: Go klub, [1994]. 121 s. Go - nejstarší desková hra na světě.
KAJIVARA, Takeo. Směr hry. Nymburk: Go klub, [1994]. 87 s. Go - nejstarší desková hra na světě.
NECHANICKÝ, Vítězslav. Základy go; Dobrá forma: Základ bojové techniky zblízka: Učebnice. Nymburk: Go klub, [1991]. 131 s.
Internetové zdroje: https://en.wikipedia.org/wiki/Go_(game)#History
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.11.2018 18:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu