Nejsevernější knihovna Evropy
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, kde leží nejsevernější knihovna Evropy...? Mé pátrání skončilo v norském městě Honningsvag, ale nelze to s určitostí tvrdit. Nicméně... toto město leží pár kilometrů od Nordkappu, což je místo, které se dlouho považovalo za nejsevernější bod kontinentální Evropy (bohužel Nordkapp leží na ostrově, tudíž o toto prvenství přišel). Snad máte k dispozici nějaké přesnější informace. Díky moc za konzultaci.
Odpověď
Dobry den,
v Geografickem mistopisnem slovniku sveta je jako nejsevernejsi mesto v pevninske Evrope uveden Hammerfest (70° 40' sev. sirky), pristavni mesto v severnim Norsku; 6 840 obyvatel (1988).
Geograficky mistopisny slovnik sveta. Dotisk 1. vyd. Praha : Academia, 1999. s. 272. ISBN 80-200-0445-9.
Obdobna informace je uvedena i ve Wikipedii (http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_m%C4%9Bst_podle_zem%C4%9Bpisn%C3%A9_%C5%A1%C3%AD%C5%99ky) a na http://www.questia.com/library/encyclopedia/finnmark.jsp. Novejsi informaci se nam bohuzel nalezt nepodarilo.
nejsevernejsi bod pevniny: mys Kinnarodden (Norsko) 71° 08' s.z.s.
nejsevernejsi bod celeho svetadilu: mys Fligeli (Rudolfuv o., Zemlja Franca-Iosifa - Rusko) 81° 51' s.z.s.
Lexikon zemi sveta : fakta, priroda, historie. Praha : Kartografie, 2005. s. 10. ISBN 80-7011-877-6.
Domnivame se, ze nejseverneji polozenou evropskou knihovnou by mohla byt jedna z knihoven v meste Longyearbyen na Spicberkach, ktere nalezi k Norsku. Na evropskem kontinente je jako nejsevernejsi mesto uvaden Hammerfest, i kdyz podle zemepisne sirky je Honningsvåg polozen severneji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hammerfest
http://en.wikipedia.org/wiki/Honningsv%C3%A5g
Na strankach Norske narodni knihovny je volne pristupny adresar norskych knihoven (http://www.nb.no/baser/bibliotek/english.html), ktery obsahuje zakladni informace o jednotlivych knihovnach. Blizsi informace o adresari naleznete na http://nabo.nb.no/trip?_b=baser&_h=0&navn=bibliotek&_s=E. Z tohoto adresare uvadime knihovny, ktere funguji ve vsech vyse zminenych mestech. Pokud byste chtel urcit jejich presne souradnice, muzete vyuzit napr. http://www.gorissen.info/Pierre/maps/googleMapLocationv3.php, http://world.maporama.com/idl/maporama/default.aspx.
Longyearbyen, Svalbard (Spicberky) (http://www.wikipedia.com 78°13′N, 15°33′E) http://en.wikipedia.org/wiki/The_world%27s_most_northern
- Universitetssenteret på Svalbard, AS Biblioteket (The University Centre in Svalbard (UNIS) The Library), adresa: UNIS-bygget, NO-9170 LONGYEARBYEN - Norge, http://www.unis.no/library/Default.htm
- Longyearbyen folkebibliotek (Longyearbyen Public Library), adresa: Lompensentret, NO-9170 LONGYEARBYEN - Norge, http://asp.bibits.no/longyearbyen_fb/??t=1&language=Eng
- Longyearbyen skole, Grunnskole og videregående klasser, Biblioteket, adresa: NO-9171 LONGYEARBYEN - Norge, http://www.lybskole.no/
Honningsvåg (http://world.maporama,com 70.98 (70°58'), 25.97 (25°58'), http://www.wikipedia.com 70° 59′ 0″ N, 25° 59′ 0″ E)
- Nordkapp maritime fagskole og videregående skole Biblioteket, adresa: Klubbveien 9, NO-9750 HONNINGSVÅG - Norge, http://www.nordkapp.vgs.no/default.aspx?mid=385&nid=127
- Nordkapp folkebibliotek Hovedbiblioteket (Nordkapp Public Library), adresa: Kirkegaten 1, NO-9750 HONNINGSVÅG - Norge, http://www.nordkapp.kommune.no/index.php?find=bibliotek
Hammerfest (http://world.maporama,com 70.68 (70°40'), 23.43 (23°25'), http://www.wikipedia.com 70° 39′ 0″ N, 23° 41′ 0″ E)
- Høgskolen i Finnmark Avdeling for helsefag Biblioteket (Finnmark University College The Library), adresa: Elsa Semmelmanns vei 1, NO-9600 HAMMERFEST - Norge, http://www.hifm.no/index.php?ID=1337&tabID=1337
- Finnmark fylkesbibliotek Avd. Hammerfest (Finnmark county library, Hammerfest dep.), adresa: Sjøgata 4, NO-9600 HAMMERFEST - Norge, http://www.fm.fylkesbibl.no/
- Hammerfest bibliotek Hovedbiblioteket (Hammerfest Public Library), adresa: Sjøgata 4, NO-9600 HAMMERFEST - Norge, http://www.hammerfest.folkebibl.no/ + 2 pobocky Kårhamn filial a Akkarfjord filial
- Hammerfest videregående skole Biblioteket, adresa: Meridiangata 10, NO-9613 HAMMERFEST - Norge, http://www.hammerfest.vgs.no/
- Hammerfest sykehus Fagbiblioteket, adresa: Sykehusveien 35, NO-9600 HAMMERFEST - Norge
- Breilia ungdomsskole Biblioteket, adresa: Breilia 2, NO-9600 HAMMERFEST - Norge, http://www.hammerfest.no/index.asp?strurl=//applications/system/publish/view/showObject.asp?infoobjectid=1002130
Bohuzel nedokazeme presneji urcit, ktera evropska knihovna je polozena nejseverneji. Pokud byste mel zajem, doporucovali bychom Vam zeptat se primo Norske narodni knihovny, ktera provozuje obdobnou sluzbu Ask the National Library (norsky Spør NB) - http://www.nb.no/epost/index.php?NAVN=veiledning.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2007 08:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu