Nejpůjčovanější tituly/autoři
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda existuje statistika nejpůjčovanějších titulů nebo autorů. Například o Vlastimilu Vondruškovi se říká, že je nejpůjčovanějším autorem, o nejpůjčovanějších titulech hovoří například tento článek: https://www.lidovky.cz/orie[…]80802_155757_ln_kultura_Ceh
Našla jsem pouze statistiky týkající se jednotlivých knihoven, ale potřebovala bych celorepubliková data. Doporučili byste mi případně instituci nebo oddělení knihovny, na něž se mohu obrátit?
Mnohokrát děkuji!!
Odpověď
Dobrý den,
'oficiální' statistiku se nám nepodařilo najít. Dílčí statistiky si vedou některé knihovny samy pro sebe. Na webu jsme našli, viz odkaz níže; jedná se ale o statistiku ale ničím nepodloženou, kterou nemůžeme stoprocentně potvrdit.
https://moderniknihovna.cz/cs/o-nas/nejpujcovanejsi-tituly.
Ze starších analýz uvádíme:
Stejně jako v předchozích letech byl i loni nejpůjčovanějším českým autorem v českých veřejných knihovnách autor historických románů Vlastimil Vondruška. Ve fondech knihoven, které se zapojily do statistiky, má 144 děl a výpůjček bylo 41 430, sdělil Vít Richter z Národní knihovny. S odstupem následuje autor detektivek a literatury faktu Jan Bauer s 22 730 výpůjčkami (171 titulů). Na třetím místě je autorka Hana Parkánová-Whitton, jejíchž 44 titulů bylo půjčeno 16 430krát. Trojice drží pozice nejpůjčovanějších autorů od roku 2013.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/loni-se-v-knihovnach-z-ceskych-autoru-nejvice-pujcoval-vlastimil-vondruska-uz-popate.A180802_155757_ln_kultura_Ceh
Údaje ale bohužel také ze staršího data:
Z analýzy dat z různých knihoven v ČR vyplývá:
Národní knihovna ČR publikovala za roky 2011-2014 žebříček nejpůjčovanějších kniha a autorů ve veřejných knihovnách. Údaje v tomto žebříčku vycházejí z analýzy dat z 32 knihoven, které NK shromažďuje pro potřebu kolektivního správce DILIA. Za rok 2014 patřily do tohoto vzorku data z následujících knihoven: Studijní a vědecká knihovna Ústí nad Labem, Knihovna města Hradce Králové, Knihovna Jiřího Mahena Brno, Knihovna města Ostravy, Městská knihovna (MK) Tábor, MK Kutná Hora, MK v Třebíči, Knihovna Kroměřížska, Šmidingerova knihovna Strakonice, MK Břeclav, MK Bohumín, MK Svitavy, MK Rokycany, MK Domažlice, MK Ústí nad Orlicí, MK Beroun, MK Nymburk, MK v Hlučíně, MK Bílina, MK Dačice, MK Třeboň, MK Tišnov, MK Kaplice, MK Světlá nad Sázavou, MK Polička, MK Chotěboř, MK Milevsko, MK Stříbro, MK Tanvald, MK Český Brod, MK Dobruška.
* za rok 2014 - http://ctenar.svkkl.cz/clanky/2015-roc-67/12-2015/vyhrava-historicka-literatura-viewegh-se-stale-drzi-aneb-co-se-pujcovalo-ve-verejnych-knihovnach-v-roce-2014-151-2088.htm
* za rok 2013 - http://ctenar.svkkl.cz/clanky/2014-roc-66/12-2014/co-se-pujcovalo-ve-verejnych-knihovnach-v-roce-2013-136-1831.htm
* za rok 2012 - http://ctenar.svkkl.cz/clanky/2013-roc-65/12-2013/tema-co-se-pujcovalo-ve-verejnych-knihovnach-v-roce-2012-118-1595.htm
* za rok 2011 - http://ctenar.svkkl.cz/clanky/2013-roc-65/5-2013/tema-co-se-pujcovalo-ve-verejnych-knihovnach-v-roce-2011-111-1453.htm
Výroční zpráva Svazu českých knihkupců a nakladatelů za rok 2015/2016 http://www.sckn.cz/content/zpravy/file-1284.pdf.
Vlastimil Vondruška je nejpůjčovanější český autor. Viewegh je devátý
25. listopadu 2016  11:56
Nejpůjčovanějším domácím spisovatelem v českých knihovnách je Vlastimil Vondruška. Na prvním místě byl loni i v předchozích čtyřech letech. Nejpůjčovanější českou knihou loni byly Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, stejně jako v letech 2014 a 2013. Vychází to z informací Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP).
...
Mezi zahraničními knihami vede stejně jako loni Deník malého poseroutky, část série Jeffa Kinneyho s podtitulem Ošklivá pravda. Další tři tituly této série jsou v první desítce. Druhou nejpůjčovanější zahraniční knihou je Orwellova Farma zvířat.
Nejpůjčovanější čeští autoři v knihovnách 2016
podle Národní knihovny ČR
Vlastimil Vondruška, historická literatura
Jan Bauer, detektivka a literatura faktu
Hana Whitton-Parkánová, historická literatura a román
Hana Martinková, literatura pro ženy
Alena Jakoubková, literatura pro ženy
Taťána Kubátová, literatura pro ženy
Věra Řeháčková, dětská literatura
Zuzana Pospíšilová, dětská literatura
Michal Viewegh, román
Jan Cimický, detektivka a román
Nejpůjčovanější zahraniční autorkou je Nora Robertsová, autorka detektivek a knížek pro ženské čtenářky, která tento žebříček vedla i v letech 2014 a 2013. Statistika uvádí za loňský rok 45 276 výpůjček jejích knih.
V případě Vondrušky, který je nejen hodně půjčovaným, ale i prodávaným autorem, knihovny za rok 2015 registrují 37 889 výpůjček. V první desítce pak figurují oblíbení autoři lehčích žánrů, detektivek či románů pro ženy. Top 10 uzavírají na devátém místě Michal Viewegh a na desátém Jan Cimický. Do první třicítky se z českých spisovatelů dostali Jiří Žáček, Karel Čapek či Irena Obermannová.
Vondruškovy knihy figurují i v žebříčku nejpůjčovanějších českých knih, jsou na čtvrtém (Husitská epopej I.), sedmém (Ještě že nejsem kat), osmém (Smrt ve Vratislavi), devátém (Ďáblův sluha) a desátém (Ulička hanby) místě. V první stovce je ještě 27 jeho dalších titulů.
Ve veřejných knihovnách se ročně půjčí desítky milionů knih, předmětem analýzy byly přibližně tři miliony výpůjček a 57 244 půjčovaných děl.
Zdroj: http://kultura.zpravy.idnes.cz/vlastimil-vondruska-knihovny-nejpujcovanejsi-knihy-2016-pja-/literatura.aspx?c=A161125_110641_literatura_kiz
Další užitečné odkazy:
https://www.tyden.cz/rubriky/kultura/literatura/nejzadanejsi-v-knihovnach-vondruskovy-romany-obsadily-zebricek_407182.html
Doporučujeme i příspěvek, který jsme v rámci služby PSK, před časem zpracovávali a je uložen v Archivu PSK.
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/oblibenost-zanru-zebricky-ctenosti
Spíš se asi najdou informace o titulech, které se nejvíc prodávají. Také to ale nejsou stoprocentní údaje, vykazují je jen některá jednotlivá knihkupectví nebo nakladatelství. V tomto případě by ale mohli mít ucelenější statistiku ve Svazu českých knihkupců a nakladatelů  https://www.sckn.cz/, kde ovšem mají 'žebříčky' podle jednotlivých týdnů v roce mnoho let zpětně.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu