nejmohutněší sopka Evropy
Text dotazu
Dobrý den, na internetu se lze dočíst, že Etna je
první/druhá nejmohutnější/nejvyšší (činná) sopka Evropy. Jak to tedy je
doopravdy?
Která evropská činná sopka je nejvyšší?
Která evropská činná sopka je nejmohutnější?
Která evropská vyhaslá sopka je nejvyšší?
Která evropská vyhaslá sopka je nejmohutnější?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Informační prameny se bohužel vždy neshodují, která ze sopek dosahuje určitého prvenství. V podstatě shoda panuje u nejvyšší činné sopky. I zde jsme ovšem v jedné publikaci (ONDREJKA) narazili na výjimku. Jako nejvyšší činná sopka Evropy je zmíněna Pico de Teide se svými 3 718 m.n.m. (pro zajímavost : jedná se o třetí největší vulkán na světě, počítáme-li výšku od dna oceánu; umístila se ihned za Muana Loa a Mauna Kea). Sopka se nachází na Kanárských ostrovech, které svojí administrativní příslušností náleží ke Španělsku, tedy zde je vysvětlení pro toto evropské prvenství. Pokud bychom brali v úvahu ryze pevninské prostředí, pak se všechny prameny shodují na Etně. Tato 3 340 m vysoká sopka, která se nachází na severovýchodě ostrova Sicílie, mění svoji výšku v důsledku erupcí, tedy lze se setkat s různými údaji, např. bylo naměřeno i 3 323 m.n.m. Jedná se o sopku kuželovitého tvaru s mírnými svahy, na kterých se rozkládají 4 centrální a desítky parazitických menších kráterů . Sopka se od roku 1998 nachází v podstatě v nepřetržité erupční činnosti, ovšem většinou v podobě výlevů láv, které naštěstí neohrožují lidské životy ani nezpůsobují velké majetkové škody. V podstatě jako více nebezpečná se jeví další evropská sopka - Vesuv.
Méně jednoznačné je určení nejmohutnější činné evropské sopky. Některé prameny uvádí, že nejmohutnější je Etna (ONDREJKA), některé ji ovšem přisuzují až druhé místo, ovšem nikde v tomto případě není řečeno, kdo má tedy prvenství.
Co se týče vyhaslých sopek, tyto bohužel v projitých publikacích nejsou evidovány. Na volně dostupných stránkách na internetu se lze dočíst o největší vyhaslé sopce "Poľana" (1 458 m), která se nachází na Slovensku (https://dromedar.zoznam.sk/cl/100079/434862/Slovenska-Etna), někdy je zmiňována pouze jako jedna z největších. O tom, že tato problematika není vyjasněna, svědčí i další odkazy, tentokrát na největší horu Ruska, kterou je Elbrus (5 642 m), což by také měla být vyhaslá sopka (https://www.korunaevropy.cz/destination/rusko-elbrus/). S dotazem ohledně vyhaslých sopek se, prosím, raději obraťte na službu "Zeptejte se geologa", která je dostupná na adrese http://www.geology.cz/extranet/popularizace/zeptejte  .
Použitá literatura:
* ONDREJKA, Kliment; LACIKA, Ján. Neživá príroda: geografická encyklopédia. 1. vyd. Bratislava: Mapa Slovakia Plus, 2005. 264 s. Rekordy Europy. ISBN 80-8067-117-6.
* BACHÁROVÁ, Zuzana. Rekordy Země. 1. české vyd. Bratislava: Slovenská kartografia, 1992. 222 s. ISBN 80-7103-101-1.
* Velká encyklopedie zeměpisu. 2. české vyd. Praha: Svojtka & Co., 2003. 640 s. ISBN 80-7237-939-9.
* CONNOLLY, Sean et al. Země a lidé: encyklopedie zeměpisu. Evropa. České vyd. 1. Praha: Svojtka & Co., 1999. 128 s. ISBN 80-7237-169-X.
* HOVORKA, Dušan. Sopky: Vznik - produkty - dôsledky. 1. vyd. Bratislava: Veda, 1990. 151 s.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2012 14:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu