Nejdelší řeka světa
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je nejdelší řeka světa. Podle některých zdrojů je to Amazonka, ovšem četla jsem i to, že není známé přesné místo, kde pramení Amazonka,proto není možné přesně změřit její délku, a proto považují některé zdroje Nil za nejdelší řeku světa. Jak to tedy je? Za odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, bohužel zdroje, které jsme prohledávali, se v otázce nejdelší řeky světa také nedokáží shodnout. Některé z nich uvádějí jako nejdelší řeku Nil (6670 km, někdy uváděno 6695 km nebo 6690 km apod.), v některých zdrojích byla zmíněna jako nejdelší řeka světa Amazonka (7025 km). O délce Nilu se v jedné z těchto publikací píše: "Oficiálně udávaná délka toku druhé nejdelší řeky světa Nilu je 6 671 km, ve skutečnosti je však o něco kratší. V r. 1971 se za hrází Asuánské přehrady rozlilo Násirovo jezero a tím se původně klikatý tok Nilu zkrátil. Geografové však při měření délky řek neberou takové detaily často do úvahy". (Všechno o Zemi: místopisný průvodce světem. Praha: Reader´s Digest Výběr, 1998. ISBN 80-86196-01-1).
Našli jsme však na internetu několik článků, které by snad tento problém mohli osvětlit. Na jaře 2007 se totiž k pramenům Amazonky vydala česko-peruánská výprava, která provedla nová měření. Na základě těchto výsledků by měla být Amazonka se svou "novou" délkou 6762 km uznána jako nejdelší řeka na světě, čeká se ovšem na oficiální potvrzení.
http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/352391
http://hn.ihned.cz/2-15059490-500000_d-93
http://www.tyden.cz/rubriky/veda-a-technika/veda/amazonka-je-zase-nejdelsi-na-svete_13372.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6759291.stm
Pokud Vás toto téma skutečně zajímá, můžete zkusit oslovit Doc. RNDr.
Bohumíra Janského, CSc., který působí na Katedře fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty UK a který byl také členem této výpravy (http://prfdec.natur.cuni.cz/~kfggsekr/pers/pers_cz.html).
Použité zdroje:
* Nil
Země, příroda, lidé: top 10. Praha: Euromedia Group, 2002.
Guinness World Records: 2008. Praha: Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-951-1.
Velká encyklopedie zeměpisu. Praha: Svojtka & Co., 2003. ISBN 80-7237-939-9.
GeoHive: Global Statistics http://www.xist.org/charts/nat_rivers.aspx
* Amazonka
Všechno o Zemi: místopisný průvodce světem. Praha: Reader´s Digest Výběr, 1998. ISBN 80-86196-01-1.
Velký atlas světa. Praha: Geodetický a kartografický podnik, 1988. ISBN 80-7011-020-1.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 11:44
Tereza píše:
Pondělí 15.06.2015 07:07
Toto je super! Od svích rodičů se nedozvím nic,ale teď jsem si to přečetla a teď vím co jsem potřebovala vědět!!!
PSK - admin píše:
Pondělí 15.06.2015 08:22
Dobrý den, těší nás, že Vám odpověď pomohla a dozvěděla jste se něco nového :) Hezký den, služba PSK, Národní knihovna ČR
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu