názvy měst
Text dotazu
Kde se vzal prosím název měst Mikulov, Vlasatice, Drasenhofen, Steinebrunn, Poysbrunn, Herrnbaumgarten, Poysdorf, Wetzelsdorf, Erberg, Wilfersdorf, Schrick, Gaweinstal, Wolkersdorf, Korneuburg, Stockerau, FrauendorfGrafenworth, Rohrenfdorf bei Krems a obcí Perná, Březí???? Omlouvám s že je toho tolik ale překládám a nemůžu to nikde najít :(
Odpověď
Dobrý den,
výklad původu názvu obcí Mikulov a Březí najdete v archivu služby Ptejte se knihovny:
* Mikulov - http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/etymologie-mikulov-boskovice-zdar-nad-sazavou
* Březí - http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/nazvy-obci/
V České republice existuje několik obcí nesoucích název Perná, na Moravě se nachází Perná poblíž Mikulova a také Valašského Meziřící. Zdá se, že původ tohoto toponyma je možné vykládat více způsoby. V prvním případě mohlo místní jméno Perná vzniknout příponou -n- ke kořeni slova "prati", "waschen, schlagen" znamená místo, kdese dá prát  (tj.bitím o kameny v toku) nebo jde je perná voda, která má prudký tok (bylo-li jméno Perná původní hydronymum). Původní význam bývá interpretován i jinak. Antonín Profous ve své knize "Místní jména v Čechách" u obce se stejným jménem uvádí, že název mohl vzniknout i z adjektiva perný "herb, bissig", což znamená místo získané teřkou, namáhavou prací. Atoři knihy Místní jména v Čechách se domnívají, že význam perný "namáhavý, obtížný"  je pozdější  je pozdější a spíše se kloní k významu z hydronyma, třebaže jeho původní význam není možné přesně stanovit ("práti, tlouci" i "prudký, rychlý")  a třebaže Perná na potoku bezprostředně neleží. Jde tu o komplikovaný případ přenesení jména z potoka na ves, možná že potoka na jiný potok nebo ještě jinak.
Pro městys Vlasatice byl až do 15. století používáno jméno Vašatice. To vzniklo přidáním přípony -ice k osobnímu jménu Vašata, osobní jméno Vašata se vyvinulo rozšířením o -ata z osobního jména Vaš(at). V dnešní podobě Vlasatice začalo být jméno používáno až od počátku 16. století jméno v dnešní podobě Vlasatice, přikloněním k příjmení Vlasata "mající hodně vlasů, vlasatý".  Popudem ke změně jména mohla být německá podoba Wostitz, v níž bylo -st- vyslovováno -s-, nikoliv -š-, výslovnost tedy byla "Vostic" místo "Voštic".
použité zdroje:
* HOSÁK, Ladislav ; ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. II, M-Ž. Praha : Academia, 1980. s.234-235, 720-721.
Pro vysvětlení názvů rakouských obcí, které v dotazu uvádíte, je nejvhodnějším pramenem patrně kniha "Die Etymologie der niederösterreichischen Ortsnamen". Tuto publikaci jsme ve fondu NK ČR nenalezli, podle Souborného katalogu ČR (http://skc.nkp.cz ), Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ) a Centrální evidence zahraniční literatury (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_soubkat_knihy.htm ) s na území ČR nachází pouze první svazek (písmena A-E), a to v knihovně Archivu města Plzně (http://www.plzen.eu/zivot-v-plzni/organizacni-struktura-magistratu/urad-spravnich-agend/archiv-mesta-plzne/archiv-mesta-plzne-1.aspx ). V knihovně, kterou navštěvujete, můžete požádat o zapůjčení 1.svazku z knihovny Archivu města Plzně a dalších dvou svazků ze zahraničí prostřednictvím tzv. meziknihovní služby (http://www.knihovny.cz/sluzby/175-meziknihovni-sluzby ). Další možností je obrátit se na některou rakouskou knihovnu (např. Rakouskou národní knihovnu - http://www.onb.ac.at/ , Dolnorakouskou zemskou knihovnu - http://www.noelb.at/ ), které tyto publikace mají ve svém fondu, a požádat je o dohledání údajů.
* SCHUSTER, Elisabeth. Die Etymologie der niederösterreichischen Ortsnamen. Wien : Verein für Landeskunde von Niederösterreich, 1989-1994. 3 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2011 12:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu