Název vesnice
Text dotazu
Rád bych se dozvěděl od čeho vzniknul název vsi Hřibiny i také Řibiny,Hřiban,Hržebiny,Ržibin,Řibin. Vše se jedná o jednu ves, která se uvádí v různém podání v archivních listinách.Název určitě pochází ze staročeského slova. Předem děkuji za sdělení.
Odpověď
Dobrý den,
v knize: MIČEK, Ladislav. Hřibiny-Ledská : od minulosti k dnešku... Hřibiny-Ledská : Obec Hřibiny-Ledská, 2009, se můžete o původu názvu obce Hřibiny dočíst následující:
"Známe řadu tvarů: Řibiny, Hřibany, Hříbany, Hržebiny (1654), Hržebyny (1677), Ržibin (1790), Řibin (1836). Název obce Řibiny byl v r. 1924 úředně změněn na Hřibiny. Místní jméno vzniklo příponou - ina ve skupinovém významu (jako olše -> olšina) z podstatného jména hřib, takže nám vychází hřib -> hřibina. Bylo-li míst výskytu hřibů na daném území více, použilo se množné číslo -> hřibiny. To je nejpravděpodobnější možnost, o kterou se opírají i tvůrci nového obecního znaku. V minulosti existovala i jiná vysvětlení, logiku má např. názor, že název vystihuje rozložení obce na terénní vlně, na hřebeni" (MIČEK, Ladislav. Hřibiny-Ledská : od minulosti k dnešku... Hřibiny-Ledská : Obec Hřibiny-Ledská, 2009, s. 39.)
Výše uvedené vysvětlení vzniku místního názvu Hřibiny v knize
„Hřibiny-Ledská : od minulosti k dnešku... pochází z knihy: ъ. Původ nejistý. Zdá se však, že možno vytěžit něco z nář. zhřibět a z polštiny, kde grzyb znamená i sešlého starce (podobně slovensky hríb). (...) Pak by grib znamenalo původně houbu starou, zkřivenou, zdeformovanou."
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu