název měst
Text dotazu
Kde se prosím vzal název obce Dolní Dunajovice a
města Mikulova?
Odpověď
Dobrý den,
velmi pěkná publikace o původu a vzniku místních jmen je kniha Antonína Profouse: Místní jména v Čechách, z které vám také citujeme informace o Vámi uvedené obci a městu.
Horní Dunajovice zde nalezneme pod heslem Dunajovice (toto samotné je ves na Třeboňsku). Jméno Dunajovice vzniklo jako pojmenování pro "ves lidí Dunajových" (z osobního jména Dunaj), taktéž se lze setkat s jménem jako příjmení (Ondřej Dunaj). Autor taktéž nabádá ke srovnání Dolní a Horní Dunajovice na jižní Moravě (což je vlastně předmět Vašeho dotazu). S rozdělením Dolní a Horní se u českých vsí setkávámě poměrně často, nejedná se tedy o žádný významný jev zásadně ovlivňující význam jména.
Město Mikulov (jinak též Böhmdorf) - město u rakouských hranic. Nejstarší německé jméno Nikolts, novější Böhmdorf = česká ves nebo Böhmova ves. Jméno Mikulov znamená Mikulův, totiž dvůr. Osobní jméno Mikul povstalo z Nicolaus.
O městu Mikulov se můžete také dočíst v knize Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Zde je vedle vedle mnohých zajímavých historických skutečností zaznamenán také vývoj jména. V druhé polovině 12.století se setkáváme s názvem Myculov, roku 1276 je doložen Miculow, od 14.století se objevuje již začínající německá podoba - 1362 Nikelspurg, 1414 Nikolsburg, 1708 Nicolspurg, 1846 Nikolsburg a zároveň Mikulow, 1854 Mikulov a Nicolsburg, 1924 Mikulov, Nikolsburg, 1938 Nikolsburg, 1945 Mikulov.
S dotazem se můžete také obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php ), kde jazykoví odborníci taktéž zodpovídají dotazy týkající se jazykových jevů.
Použitá literatura:
PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd.. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd.. Praha : Libri, 1996-. -- sv. Jednotlivé díly mají ISBN. Souborné ISBN 80-85983-12-5 (soubor : váz.).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2011 12:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu