-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, pátrám po informaci kdy byl prezident Novotný na návštěvě v Severní Korei. Přiletěl tehdy nejmodernějším letadlem TU 104. Asi to bylo na konci 50.let min. století(cca 1958,1959). Můj otec natočil film z jeho návštěvy. Tento film jsme poskytli Národnímu filmovému archivu ke zpracování.( Otec v Korei tehdy pracoval jako stavař). Rádi bychom si doplnili informace bližší informace o této události a případně je předali i filmovému archivu, který zařadil otcův film do svého sestřihu pro veřejnost. Děkujeme za pomoc.
Dobrý den,
informaci o návštěvě prezidenta Novotného v KLDR, která se uskutečnila ve dnech 7. - 11. října 1959, zaznamenala snad všechna dobová a režimu poplatná periodika. Podrobnější informace jsme čerpali z Rudého práva, které informovalo téměř o všech bodech programu:
Československá delegace dorazila 7. října 1959 na letiště Sunan v Pchjongjangu speciálním letounem TU 104. Na palubě byli kromě prezidenta a jeho chotě také náměstek předsedy vlády R. Barák, tajemník ÚV KSČ J. Hendrych a ministr zahraničních věcí V. David. Prezidenta Novotného vřele uvítal předseda ÚV Korejské strany práce a předseda rady ministrů KLDR Kim Ir-Sen a další funkcionáři. Československou delegaci vítaly "statisícové zástupy pracujících" s květinami a transparenty. Během prvního dne návštěvy uctil Antonín Novotný památku padlých vojáků Korejské lidové armády a zúčastnil se koncertu českých, slovenských a korejských lidových písní. V závěru prvního dne návštěvy promluvil československý prezident na recepci uspořádané u příležitosti desátého výročí vzniku NDR.
Následujícího dne bylo do programu zařazeno veřejné vystoupení s projevem A. Novotného a Kim Ir-Sena či návštěva největšího textilního závodu v severní Koreji. Večer druhého dne se opět konala recepce, tentokrát pořádaná ÚV Korejské strany práce a prezidiem Nejvyššího lidového shromáždění KLDR. Poté odjela delegace vlakem do severovýchodní oblasti KLDR do provincie Jižní Hamgjong. Zde ji uvítali mimo místních občanů i českoslovenští technici a montéři ze závodů z Blanska, Plzně, Vítkovic a Prahy, kteří v Koreji pracovali na rekonstrukci válkou zničených elektráren. Poslední den návštěvy došlo ještě k prohlídce chemického kombinátu, zemědělského družstva nebo k závěrečné recepci pořádané československou stranou.
Dne 11. října 1959 vyšlo v Rudém právu komuniké, které shrnuje cíle cesty československé vládní delegace do KLDR. Jednání mezi oběma stranami potvrdily "plnou shodu názorů a jednotu zájmů obou zemí, které jsou pevnými články socialistického tábora."
Rudé právo, 1959, roč. 40, č. 279, 280, 281, 282.
Další informace lze čerpat v bakalářské práci Petra Čížka MEZINÁRODNÍ VZTAHY ČESKOSLOVENSKA A KOREJSKÝCH STÁTŮ V LETECH 1945-1968 - PŘÍSPĚVEK KE STUDIU MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ V OBDOBÍ STUDENÉ VÁLKY viz https://dspace.tul.cz/[…]/Cizek_BP_FINAL_FINAL_TISK.pdf?sequence=1 na straně 19.
Obrana lidu: list Československé armády, 1959, ročník 18, 10. 10. 1959, číslo 242, s. 1 Fotografická reportáž z cesty A. Novotného do Koreje: Květy, 1959, číslo 42, s. 5
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Praha
Národní knihovna ČR
16.10.2018 17:18