Nathaniel
Text dotazu
Dobrý den,zajímalo by mě,odkud pochází příjmení
Nathaniel a kde a od kdy se objevuja v českých zemích.Děkuji a přeji pěkný
den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Nathaniel není bohužel uvedeno v žádné příručce i původu a významu příjmení, které máme k dispozici. Jejich přehled naleznete v závěru odpovědi. Lze se tak pouze domnívat, že příjmení má co dočinění s osobními jmény Natah (též Nathan) - toto je hebrejského původu (hebr. Náthan) a znamená "on (Bůh) dal" a Natanel (též Nathanael, Nat(h)aniel), které je opět hebrejského původu (hebr. Náthan él) a znamená "Bůh dal, Bohem daný".
Ministerstvo vnitra ČR evidovalo ke dni 15.7.2009 8 žen a žádného muže s příjmením Nathaniel/ová, viz. http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Pro přesnější odpověď se, prosím, obraťte na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde Vám odborníci jistě poskytnou uspokojivou odpověď (kontakt: www.ujc.cas.cz ).
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: nákladem Jana Kotíka, 1897. 228 s.
Dostupné v rámci digitální knihovny Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.06.2011 16:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu