národní stromy
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o pomoc v mé absolventské práci na téma evropské země a jejich národní stromy.. potřebovala bych se dozvědět jaké mají evropské státy národní stromy. Děkuji předem
Odpověď
Dobrý den, bohužel jediný obsáhlejší zdroj informací k Vašemu dotazu pravděpodobně představuje heslo ve Wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/National_emblem#Trees. V běžné literatuře věnované státům světa se spíše zmiňují oficiální symboly zemí, tj. vlajka, znak atd. Odpověď na obdobný dotaz naleznete i v archivu Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/narodni-stromy/). Národní stromy či rostliny obecně bývají zmíněny i na více či méně oficiálních stránkách jednotlivých zemí, např. Estonska
(http://www.einst.ee/publications/symbols/) nebo Lotyšska (http://www.li.lv/images_new/files/pdf/National_Symbols_of_Latvia_2007.pdf).
Domníváme se, že některé informace by snad mohly být obsaženy v knize "Rostlina - přítel a průvodce", jedna z jejích kapitol nese název Rostlina jako národnostní symbol. Kniha je v NK ČR bohužel zatím ve zpracování a není tedy dostupná.
* HÁJEK, Antonín. Rostlina - přítel a průvodce. Praha : Národní zemědělské
muzeum Praha, [2008]. 198 s. ISBN 978-80-86874-08-1.
Dále jsme nalezli knihu "National state and symbolic plants of the world", která pravděpodobně obsahuje výsledky průzkumu E.Hoffmannové ze 60.let 20.století. Průzkum byl nejspíše zaměřen na získání informací o národních květinách, kniha je tvořena odpovědmi oslovených institucí. Součástí knihy však bohužel není žádná informace o prováděném průzkumu.
* National state and symbolic plants of the world.  Brandýs nad Orlicí : Knihkupectví U Podléšky, 2007. 276 s. ISBN 978-80-903268-0-4.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 15:31
Anonym píše:
Úterý 08.03.2016 12:01
Prosím Vás jaký stát má jako národní strom Mahagon ?
PSK - admin píše:
Středa 09.03.2016 10:41
Dobrý den,
mahagon je národním stromem Belize, nevelkého státu ve střední Americe. Více informací o státu či obrázek státního znaku, kde je mimo jiné mahagon vyobrazen, naleznete v níže uvedených odkazech.
http://www.novinky.cz/cesto[…]ich-a-raj-pro-potapece.html
http://www.energiestromu.cz/?page_id=217
http://www.celysvet.cz/beli[…]stat-zeme-zemepis-cestovani
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_znak_Belize
Služba PSK, NK ČR
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu