Národní listy, Neruda
Text dotazu
Pracuji na bakalářské práci týkající se české publicistiky v druhé pol. 19. stol., konkrétně Jana Nerudy a Národních listů. Její částí je i jazykový a tematický rozbor textů z tohoto období. Zajímalo by mě, jak získat potřebné podklady, zda jsou NL v digitální podobě či za jakých podmínek jsou přístupné. Děkuji za informaci.
Odpověď
Dobrý den,
Národní knihovna sice skenuje starší periodika, u Národních listů jsou ale zatím zpracovány jen ročníky 1918-1928. Viz portál Kramerius
(http://kramerius.nkp.cz/) . Našla byste tu ale možná jiné noviny, které by se vám hodily k práci. Upozorňuji, že některé ročníky periodik ještě podléhají ochraně autorských práv a lze je proto zobrazit pouze v NK.
Pokud jde o Nerudu:
Byly vydány jeho spisy, v nichž najdete všechny podstatné články. Spisy vycházely v letech 1950-1976 v SNKLHU (pozdější Odeon) a v Československém spisovateli a mají celkem 39 svazků. To je základní edice, pro studium Nerudy. Podrobnosti najdete např. v bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/F/): do pole údaje ze všech polí zadejte: Jan Neruda spisy. Záznamy je pak možné utřídit podle roků, a vybrat z nich podle obsahu potřebné svazky.
Základní informace o díle, sekundární literaturu a nerudovské bibliografie nejdete v Lexikonu české literatury (Praha 2000) u hesla Neruda.
Kromě toho jsou dostupné Národní listy v papírové podobě nebo na mikrofilmu - postuně se převádějí na mikrofilm. Údaje o výtiscích najdete také v bázi NKC (je dobré zvolit Dílčí bázi Seriály (domácí)). Pokud příslušný ročník nenajdete v NKC, je třeba objednat na základě lístkového katalogu (nebo naskenované kat. Katif: http://katif.nkp.cz/), neboť v NKC nejsou dosud záznamy kompletních řad.
Možná je ale pohodlnější začít Nerudovými spisy (které jsou vybaveny slušným poznámkovým aparátem) a na jejich základě pak případně pátrat v novinách.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 13:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu