Náklady Práva lidu
Text dotazu
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaké byly náklady periodika Práva lidu v letech 1945 až 1948 nebo jestli je možné je Vás dohledat. Dále bych potřebovala nějakou publikaci, ve které by byla historie deníku Práva lidu. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
náklady periodika Práva lidu z let 1945-1948 se nám nikde nepodařilo najít. Existuje databáze Unie vydavatelů, která na svých internetovách stránkách mapuje kromě jiného také náklad tištěných periodik, ovšem tato služba je aktivní až od roku 1993 (viz. http://www.uvdt.cz ). Periodikum je dostupné v NK ČR, ovšem v tuto chvíli je půjčeno jiným uživatelem, proto nyní nelze ověřit, zda nebyly udáje o nákladu uvedeny i v samotném tisku. Pokud jste čtenářkou Národní knihovny ČR, můžete si noviny zapůjčit prezenčně do studovny.
Ve fondech knihovny jsou následující peridika, která odpovídají Vašim požadavkům:
Právo lidu [mikrodokument] : časopis hájící zájmy dělníků, maloživnostníků a rolníků. Kukleny u Hradce Králové : Ladislav Pavel, 1893-1948.
Rudé právo [mikrodokument] : orgán Československé strany sociálně demokratické. V Praze : [s.n.], 1920-1990. Dřívější název tohoto peridika byl Právo lidu.
Oba dokumenty mají výše uvedený status výpujčky(vyhledatelné prostřednictví on-line katalogu NK ČR http://sigma.nkp.cz/F/ ).
Publikace o historii Práva lidu, dostupné v NK ČR jsou následující:
50 let Práva lidu ; 70 let Čs. sociální demokracie : katalog výstavky, Praha 17. srpna 1947. Praha : Slavnostní výbor, 1947. 37 s.
DUNDR, Vojtěch. Sylabus k oslavám padesáti let Práva lidu. V Praze : Slavnostní výbor československé sociální demokracie, 1947. 9-[I] s.
TOBOLKA, Zdeněk. Za svobodu a socialismus : Padesát let Práva lidu, prvého českého socialistického deníku : 1897-1947. [Za redakce Oldřicha Bergra a Jana Vaňka vydal ... Výbor pro oslavy 50 let Práva lidu a 70 let Čs. sociální demokracie]. V Praze : Dělnické nakladatelství, 1947. 240-[IV] s.
Další zmínky můžete nalézt také např. v publikacích pojednávajících o dějinách československé žurnalistiky:
BERÁNKOVÁ, Milena ; MALEC, Karel. Dějiny české žurnalistiky do roku 1945 : Stručný přehled. Praha : SPN, 1980. 62 s.
KŘIVÁNKOVÁ, Alena. Přehled dějin české žurnalistiky : Učeb. text : Určeno pro posl. fak. žurnalistiky. 5. díl, K vývoji českého tisku na přelomu 19. a 20. století. Praha : SPN, 1979. 106 s.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2007 17:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu