nakladatelství Vyšehrad
Text dotazu
Dobrý den. Zpracovávám slovníkové heslo
nakladatelství Vyšehrad. Zajímá mě, zda existuje nějaký fond či archiv k
Vyšehradu, v němž bych dohledala kdo a kdy zde působil popř. jiné informace.
V kanceláři Vyšehradu mi rovněž sdělili, že by v Hostivaři měla existovat
sekce Vyšehrad, kde by bylo možné jednotlivé knihy vidět a prohlédnout bez
složitého objednávání do studovny a limitovaného počtu svazků. Existuje tedy
a je do ní povolen přístup?
Odpověď
Dobrý den,
podle informací, které máme k dispozici, se v NK ČR nenachází archivní fond vztahující se k nakladatelství Vyšehrad. Veškeré archivní materiály institucí s celorepublikovou působností jsou z Archivu NK ČR předávány Národnímu archivu ČR. Aktuální přehled materiálů uložených v Archivu NK ČR naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_archiv_nk.htm , Váš dotaz jsme konzultovali i s vedoucí Archivu NK ČR. Žádnou indicii, která by existenci "podnikových" dokumentů Vyšehradu směřovala k NK ČR, jsme nenalezli ani v Lexikonu české literatury (heslo Vyšehrad). Podle databáze Archivní fondy a sbírky v ČR (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx ) se v Národním archivu nachází fond "Nakladatelství Lidové demokracie - Vyšehrad, Praha (1945 - 1993)", který však není přístupný pro nahlížení. Více informací k tomuto fondu by Vám mohli sdělit pracovníci Národního archivu ČR (http://www.nacr.cz/A-onas/kont.aspx ).
NK ČR také nemá žádný speciálně vyčleněný fond, který by se obsahoval pouze publikace vydané nakladatelstvím Vyšehrad, tuto informaci nám potvrdila správkyně Národního konzervačního fondu, který je uložený v Centrálním depozitáři Hostivař a který pravděpodobně měli pracovníci nakladatelství Vyšehrad na mysli. Pokud byste měla zájem prostudovat si v NK ČR produkci nakladatelství Vyšehrad, doporučili bychom Vám domluvit se s vedoucím Oddělení studoven (zdenek.matusik@nkp.cz), zda vzhledem k charakteru Vašeho požadavku existují alternativní možnosti expedice dokumentů uložených v Klementinu. Knihy, které jsou v NK ČR dostupné pouze v Národním konzervačním fondu, jsou standardně objednávány prostřednictvím Poradenské a informační služby v Hale služeb (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm ) a studovány ve Studovně v Centrálním depozitáři Hostivař (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cdh_studovna.htm ).
Bibliografii produkce nakladatelství Vyšehrad z let 1934-2003 zpracoval Jiří Dvořák a byla publikována ve sborníku "70 let nakladatelství Vyšehrad 1934-2004". Tato bibliografie byla vytvořen na základě katalogů NK ČR a doplněna o informace z dalších zdrojů, využít tedy můžete i Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nebo Českou národní bibliografii (http://aleph.nkp.cz/cnb ).
* 70 let nakladatelství Vyšehrad 1934-2004. Praha : Vyšehrad, 2004. 247 s. ISBN 80-7021-727-8.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.06.2011 13:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu