nakladatelství Svoboda
Text dotazu
Prosím o zhodnocení nejvýznamnějších edic nakladatelství Svoboda a jaké v nich byly vydávány knihy.( kromě edice Omnia-tu jsem si našla ve všem archivu dotazů) Předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď. Bohužel není v našich možnostech zhodnotit nejvýznamnější edice nakladatelství Svoboda, jen v letech
1945-1974 jich v různých časových obdobích vycházelo 77, a to jak zaměřených na beletrii, tak na marxismus-leninismus, obecně politickou literaturu, ekonomii, filozofii a sociologii, historii a mezinárodní politiku. Pro zpracování podrobné charakteristiky jednotlivých edic je dle našeho názoru nutné znát cíl, s nímž byla edice vytvořena, způsob, jakým byl vytvářen její ediční plán a stejně tak blíže prostudovat publikace v ní vydané.
Stručné charakteristiky jednotlivých edic nakladatelství Svoboda naleznete např. v publikaci "Knihy Nakladatelství Svoboda : 1945-1975" nebo ve článcích Jana Jiráka "Přehled edic českých nakladatelství", které vycházely na pokračování v letech 1987-1989. Pro časové období 1945-1979 existují i bibliografie, tj. přehledy knih vydaných nakladatelstvím Svoboda včetně jejich rozdělení do edic (knižnic). Edice jsou velmi stručně popsány i v knize "Přehled českých nakladatelství a edic", která se zaměřila na edice vycházející  po roce 1970. Základní informace o nakladatelství Svoboda pak naleznete např. v "Encyklopedii českých nakladatelství 1949-2006". Všechny uvedené knihy jsou součástí příruční knihovny Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm), studovat je mohou uživatelé NK ČR s platným čtenářským průkazem nebo platnou denní vstupenkou.
Časopis "Knihovnický zpravodaj ..." je součástí fondu Knihovny knihovnické literatury (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.
htm).
* Knihy Nakladatelství Svoboda : 1945-1975. Praha : [nákl. vl.], 1975. 119 s.
* Knihy 1945-1974 : bibliografie. Praha : Svoboda, 1975. 453 s.
* Knihy 1975-1979 : bibliografie. Praha : Svoboda, 1981. 113 s.
* Přehled českých nakladatelství a edic. Brno : Knihovna Jiřího Mahena, 1985. 103 s.
* HALADA, Jan. Encyklopedii českých nakladatelství 1949-2006. Praha :
Nakladatelství Libri, 2007. s. 322-323. ISBN 978-80-7277-165-3.
* JIRÁK, Jan. Přehled edic českých nakladatelství [7 pokračování].
Knihovnický zpravodaj pro potřeby odborových knihoven na železnici.
1987-1989.
* MAREŠ, Stanislav. Představujeme česká nakladatelství : Svoboda. Čtenář.
1989, roč. 41, č. 7, Příl., s. 25-28.
* FINGL, Jaroslav. Svoboda. Typografia. 1989, č. 10, s. 384-387. 15 obr.
Nakladatelství Svoboda  (1989-1994 Svoboda-Libertas, 1994-1998 Svoboda a.s.) zaniklo v roce 1998, v likvidaci. Archiv nakladatelství, který by mohl obsahovat zajímavé dokumenty k ediční činnosti, je uložen v Národním archivu ČR. Bližší popis fondu naleznete v databázi Archivní fondy a sbírky v ČR (http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php), do pole  Původce fondu
(sbírky) stačí zadat Nakladatelství Svoboda.
Pro vyhledání knih vydaných v jednotlivých edicích můžete využít i Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) nebo Českou národní bibliografii (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb). Po vstup do báze NKC nebo České národní bibliografie vyberte z rolovacího menu vyhledávání v poli "Nakladatel" a zadejte Svoboda. Dále můžete dotaz zpřesnit tak, aby se vyhledaly pouze knihy  v češtině (v rolovacím menu Druh dokumentu zvolte možnost "Knihy" a zatrhněte možnost "pouze dokumenty v češtině). Ve výsledky vyhledávání naleznete i záznamy publikací z jiných nakladatelství (např. NS Svoboda, Svoboda Servis). Tyto záznamy lze pomocí funkce "Zpřesnit" z výsledku vyloučit (v 1. kroku zatrhněte NOT a ve 2. kroku zvolte opět v rolovacím  menu pole Nakladatel a zadajte název nakladatelství, jehož záznamy chcete z celkového výsledku odstranit). Výsledky vyhledávání můžete také zpřesnit pomocí roků vydání, nakladatelství Svoboda existovalo v letech 1945-1998. Po vyhledání záznamů knih z nakladatelství Svoboda použijte funkci Zpřesnit záznam, v kroku 1 ponechte zatržený operátor AND a v kroku 2 vyberte v rolovacím menu hledání podle "roku vydání" a zadejte dotaz 194? or 195? or 196? or 197? or 198? or 199? (tj. vyhledání dokumentů vydaných v letech 1940-1999). Tento dotaz je samozřejmě možné opět upřesnit na konkrétní roky. Vyhledávání je možné i podle názvu jednotlivých edicí, které se zadávají do pole "Název", bohužel u záznamů starší literatury nemusejí být informace o edici vždy uvedeny.
Hodnocení edic by se mohlo být obsaženo i dobových článcích, zde je však vzhledem k charakteru nakladatelství Svoboda nutné zvážit tendenčnost či zaujatost textů a vyjádření, zvláště u nebeletristických edicí. Od roku 1945 je budována obecná článková bibliografie, od roku
1991 je tato bibliografie přístupná volně na stránách NK ČR jako báze ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), v letech 1953-1990 vycházela v tištěné podobě a v podobě kartotéky je zpracováno období 1945-1952 (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm).  Na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR naleznete specializovanou Bibliografii české literární vědy od roku 1961 (http://www.ucl.cas.cz/katalog.html). Tato bibliografie obsahuje poměrně velké množství článků k nakladatelství Svoboda, našli jsme i články k některým zejména beletristickým edicím (Jiskry, Antická knihovna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu