-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať aký je nastarší pamätník v ČR, resp. mám na mysli pamätník v zmysle predmetu (pomník,stĺp), ktorý nám pripomína nejakú udalosť.
Ďakujem
Dobrý den,
nejstarší památník na našem území se nám bohužel nepodařilo v nám dostupných zdrojích nalézt. Objektem na památku určité události či osobnosti mohou být i staré nedatované památky - viz definice níže:
"Pomníkem je v dnes obvyklém smyslu slova socha nebo sousoší stojící na veřejném prostranství. V 19. století nebyly však pojmy pomník, památník a památka tak ostře sémanticky ohraničeny. Podle Josefa Jungmanna byly pomníky „pamětním znamením“, a je proto docela přirozené, že někdy se pomníkem stává také prostý kříž, legendou posvěcený a později pěstěný přírodní útvar (Růžový palouček) apod. Pomníkem může být i celý stavební komplex: buď k pamětnímu účelu nově zbudovaný, nebo historicky autentický, nadaný zvláštní symbolickou hodnotou — u nás např. Karlštejn jako symbol české státností, ve východním Prusku svého času hrad Marienburg/Malbork jako symbol německé „východní mise“ či Wartburg jako pomník reformace." (HOJDA, Zdeněk a POKORNÝ, Jiří. Pomníky a zapomníky , s. 14)
Při hledání jsme ovšem narazili na několik zajímavostí spojených s "nejstarším" pomníkem:
Nejstarší pomník dopravní nehody: https://www.respekt.cz/tydenik/2016/45/baronka-pod-kocarem; https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomn%C3%ADk_Maxmili%C3%A1ny_Alsterlov%C3%A9_z_Astfeldu
Nejstarší pomník TGM: https://www.litovelsko.eu/dr-cs/229-nejstarsi-pomnik-t-g-masaryka-v-cr.html
Nejstarší pomník mistra Jana Husa: http://www.ceskem.cz/jicinsko/jicin/2024-nejstarsi-pomnik-mistra-jana-husa-v-cechach.html
Nejstarší pomník Josefa Jungmanna: https://www.olovnice.cz/volny-cas/okenko-do-historie/jungmanuv-pomnik/
Pokud by Vás osud českých pomníků a pomníčků blíže zajímal, doporučujeme Vám ke studiu knihy:
* HOJDA, Zdeněk a POKORNÝ, Jiří. Pomníky a zapomníky. 2. vyd. Praha: Paseka, 1997, ©1996. 280 s. ISBN 80-7185-093-4.
* MUDROVÁ, Ivana. Pomníčky a jejich příběhy: cesty českou krajinou. Vydání první. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2016. 245 stran. ISBN 978-80-7422-501-7.
* KOTRBÁČEK, Vít. Drobné památky na Královédvorsku = Małe zabytki w Dvorze Králové i okolicach = Kleindenkmäler in der Region Dvůr Králové = Small monuments in the Dvůr Králové region. [Holovousy]: Podzvičinsko, z.s., 2018. 59 nečíslovaných stran. ISBN 978-80-270-3261-7.
* RYBAŘÍK, Václav. Pražské sochy, pomníky a jiné kamenné památky: minulost a současnost pražských kamenných soch, pomníků, sloupů, božích muk, obelisků, kandelábrů, kašen a fontán. Vydání první. Praha: Česká geologická služba, 2018. 210 stran. ISBN 978-80-7075-937-0.
* HEJNA, Aleš. Pomníky a pamětní desky Plzně [kartografický dokument]. Plzeň: [Pěstuj prostor], 2016. 1 mapa. ISBN 978-80-906664-0-5.
* NEVRLÝ, Miloslav et al. Připomínky zašlých časů: pomníčky Jizerských hor. 2., opr. a aktualiz. vyd. Liberec: Jizersko-ještědský horský spolek, 2013. 246 s. ISBN 978-80-87095-10-2.
* HRUBEŠOVÁ, Eva a HRUBEŠ, Josef. Pražské sochy a pomníky. Druhé vydání. [Praha]: Petrklíč, 2009. 170 stran. ISBN 978-80-7229-209-7.
* TICHÁK, Milan. Příběhy olomouckých pomníků. 1. vyd. Olomouc: Burian a Tichák, 2002. 170 s. ISBN 80-239-0501-5.
Aj - viz - Knihovny.cz: https://www.knihovny.cz/
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
27.11.2018 16:49