Náchodský zámeček vršku kulatého
Text dotazu
Hezký den,
chtěl bych se zeptat na přibližný (datový) vznik lidové písničky Náchodský zámeček vršku kulatého... a dále, zda to byla reakce na verbování do vojska?
Odpověď
Dobrý den,
v období osvícenství na začátku 18. století se konaly povinné odvody na vojnu, pomáhali při nich i rychtáři. Úřady předepsaly obcím, kolik mládenců mají dodat k vojsku. Často si vyhlédli chlapce, zpravidla z řad chudých rodin, a pomocí vojáků je násilím odváděli do mnoholeté vojny. K tomuto vznikaly mezi lidem písně, většinou velmi smutné.
Za vlády Marie Terezie v roku 1751 byl vydán zákaz konat nelidské nahánění do stálého vojska na deset roků a panovnice nařídila získávat vojáky dobrovolným verbováním. Vojáci přicházeli do vesnice, s místními chlapci popíjeli, tancovalo se a zpívalo,  vojáci  představovali  co nejlákavější život na vojně v pěkné uniformě se šavlí u pasu. Kdo  si s nimi připil, už nemohl svůj slib vzít zpět a byl odveden na hodně let (10, pak 7 let).
Píseň Náchodský zámeček sebral sběratel lidových písní Karel Plicka ve Rtyni u Úpice. Je to česká píseň z dob vojenských verbovaček, kterou z vlastních zápisků sám zařadil do svého zpěvníku. ( PLICKA, Karel. Český zpěvník. 500 lidových písní českých, moravských a slezských. Praha: Družstevní práce, 1949.) Bližší historické údaje o této písni se nám nepodařilo najít a domníváme se, že možná ani nejsou nikde podchyceny.
Přetištěný záznam (ukázka) písně Karla Plicky byl uveřejněn v časopise Jas, viz níže
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?id=4747424&idpi=6151144
Datum vydání ročníku: 1940 Číslo ročníku: 14
* Datum vydání výtisku: 12.7.1940 Číslo výtisku: 28
* Číslo stránky: (452)
Vojenským reáliím v moravské lidové písni je věnována bakalářská práce, viz http://theses.cz/id/nu7j5w/49322-394628880.pdf. Jedná se ale opravdu jen o moravské písně a tato východočeská proto zmiňovaná v práci  není.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2013 15:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu