Nabíjení baterií NiMH
Text dotazu
Dotazuji se ohledně nabíjení akumulátorů typu NiMH. Mezi uživateli se šíří různé dohady jak baterie nabíjet a nenabíjet, zejména u mobilních telefonů. Nemám představu, nakolik jsou tyto dohady založeny na faktech. Například se objevuje tvrzení, že mobilní telefon s akumulátorem NiMH by měl být nabíjen až při (relativně) úplném vybití, a že nemá být nabíjen, když je vybitý jen zčásti, neboť se tím baterie opotřebovává.
Odborné informace nacházím jen k akumulátorům Li-ion. U těch je naopak doporučováno nevybít je úplně. Hledám informační zdroje k akumulátorům NiMH - nabíjení, kapacitě, samovybíjení, trvanlivosti apod.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití našich služeb. Vaše téma je poněkud ošidné,
neboť konkrétní a přesné specifikace by jste měl zjišťovat v případě konkrétního výrobku
u jeho autorizovaného prodejce. Nicméně v rámci naší služby jsme se Vám pokusili najít
zdroje zabývající se touto tématikou. Jedná se ovšem o pouhý výběr přehledových zdrojů.
Informace dostupné na volném webu:
WIKIPEDIA. Nickel-metal hydride battery [online]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel-metal_hydride_battery
HLINÁK, Jan. Teoretický úvod, snaha o vymýcení nepravd o akumulátorech [online]. Dostupný na WWW: http://www.paladix.cz/clanky/teoreticky-uvod-snaha-o-vymyceni-nepravd-o-akumulatorech.html
BENZL, Lukáš. O energii běží! [online]. Dostupný na WWW: http://mobil.idnes.cz/o-energii-bezi-0fi-/yop.asp?c=A080207_010602_yop_mys
BATTEX.cz. Poradna [online]. Dostupný na WWW:
http://www.battex.cz/cz/poradna.php
Vše o bateriích [online]. Dostupný na WWW:
http://www.dobrebaterie.cz/inshop/scripts/show.asp?page=druhy-baterii.htm
Pro informace z fondu STK:
Hlavní záhlaví Budinský, Zdeněk
Název Nabíječ NiCd, NiMH, Pb a Li-pol akumulátorů / Zdeněk Budinský
Zdrojový dokument A radio. Praktická elektronika 1211-328X Roč. 13, č. 4 (2008), s. 9-12 13:4 2008
Hlavní záhlaví Humlhans, Jan, 1942-
Název Inteligentní nabíječky s obvody Maxim : Pro řízení nabíjení akumulátorů NiCd, NiMH a Li-Ion / Jan Humlhans
Naklad.údaje Praha : BEN - technická literatura, 2000
ISBN ISBN 80-86056-83-X
A dále v ČR:
Zdroj: ČVUT - souborný katalog
Název: Nabíječka NiMH článků se zamezením přebíjení pro zvýšení životnosti článků
Autor: Burian, Lukáš , 1985-
Další autor: Jirásek, Lubor , 1953-
Macháč, Petr , 1953-
Rok: 2007
Předmět: bakalářské práce
Poznámka: Bakalářská práce (Bc.)--ČVUT, FEL, Katedra mikroelektroniky, Praha, 2007
Také odborné databáze obsahují velké množství odborných článků zabývající se touto tématikou,
ale jejich pojetí je více na teoretické úrovni a především se jedná o dokumenty v anglickém jazyce.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.12.2008 12:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu