-
To se mi líbí
-
Doporučit
Zdravím,
dovolte, abych požádl o vysvětlení textu z knihy Zaklínač VI. - Věž vlaštovky:
Na sundu obvykle líčíme na lososy.
A v jiné části knihy: Jen úkradkem se ohlížely v marné naději, že v sundu zahlédnou ještě jednu červenobílou plachtu.
Co je to sund?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
„sund“ je průliv či úžina v severních mořích, výraz pochází ze skandinávských jazyků.
Ve hře Zaklínač, která vychází z knižní předlohy, je jako Sund označována vesnice ležící na útesech s výhledem na západní zátoku Ard Skellig mezi Arinbjorn a Fayrlund.
Použité zdroje:
* LINHART, Jiří. Slovník cizích slov pro nové století: základní měnové jednotky : abecední seznam chemických prvků : jazykovědné pojmy : 30 000 hesel. Litvínov: Dialog, 2002. s. 356. ISBN 80-85843-61-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:8ed2bae8c9914105e629602bc8309a9d
* Ottovo nakladatelství. Kapesní slovník cizích slov. Praha: Cesty, 2000. s. 316. ISBN 80-7181-410-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1f66f3e0-c228-11e6-afde-001018b5eb5c
* GRÉGR, Jan, RUBÍN, Josef a KRÁL, Václav. Norsko: průvodce do zahraničí. Praha: Olympia, 1997. s. 59. ISBN 80-7033-451-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:396ed650-c5af-11e2-ada5-005056825209
* VEBROVÁ, Jitka a KRAJÍČEK, Tomáš. Slovník cizích slov. Praha: Plot, 2006. s. 323. ISBN 80-86523-77-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:29bbf4b0-07a9-11e6-b598-5ef3fc9bb22f
* KRAUS, Jiří a Akademie věd České republiky. Nový akademický slovník cizích slov: [A-Ž : studentské vydání]: kolektiv autorů pod vedením Jiřího Krause. Praha: Academia, 2006. s. 758. ISBN 978-80-200-1415-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:53e4e270-a038-11e5-8c9e-001018b5eb5c
* KLÉGR, Aleš. Tezaurus jazyka českého: slovník českých slov a frází souznačných, blízkých a příbuzných. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2007. s. 123. ISBN 978-80-7106-920-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dd81bf50-10f4-11e4-90aa-005056825209
* https://witcher.fandom.com/wiki/Sund
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
12.12.2022 17:23