"Na Mojském"
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, z čeho vznikl místní název "Na Mojském" v Českém Těšíně. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo dohledat původ místního názvu "Na Mojském" v Českém Těšíně. Procházeli jsme publikace o významu místních názvů i přímo o Českém Těšíně (viz seznam literatury v závěru odpovědi), ale tento název nebyl nikde zmíněn.
V dokumentu Katedry českého jazyka Filozofické fakulty UK http://ucjtk.ff.cuni.cz/system/files/publikace/cds/CDS1995-2.pdf naleznete vysvětlení výrazu po "mojsku", po "tvojsku", ale domníváme, že to s místním názvem spíše nesouvisí.
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na knihovnu v okolí Českého Těšína, která spíše bude mít vhodné zdroje k vysvětlení místních názvů z tohoto okolí.
D o služby je zapojena např. Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/moravskoslezska-vedecka-knihovna-v-ostrave/) či Městská knihovna Havířov (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/mestska-knihovna-havirov/), které by Vám snad měly pomoci.
Použitá literatura:
* BADUROVÁ, Pavlína, PINDUR, David a PROKOP, Radim. Český Těšín: příběh města na levém břehu řeky = Czeski Cieszyn: historia miasta na lewym brzegu rzeki. Vyd. 1. [Třinec]: Wart - Henryk Wawreczka pro Městský úřad Český Těšín, C2010. 175 s. ISBN 978-80-254-7370-2.
* ADAMCZYK, Irena et al. Cieszyn wczoraj i dziś = Český Těšín včera a dnes. Vyd. 1. V Českém Těšíně: Wart, 2001. 95 s. ISBN 80-238-7590-6.
* PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947-1960. 5 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2014 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu