Nakolik se zúčastní jeden člověk na znečištění?
Text dotazu
Dobrý den, mě by zajímalo, jestli existuje nějaký graf, kolik jeden člověk podpoří znečištění přírody a jestli je jak to částečně odvrátit.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, Váš dotaz se zřejmě týká termínu "ekologická stopa", což je ukazatel, který úzce souvisí s konceptem udržitelného rozvoje. Ekologická stopa (EF, z anglického Ecological Footprint)  představuje plochu tzv. ekologicky produktivní země (zahrnuje pevninu i vodní plochu), kterou člověk na různých úrovních (od globální, přes státy a regiony až po jednotlivce či aktivity) ročně potřebuje k zajištění všech zdrojů a k likvidaci odpadů při používání běžných technologií. Ekologická stopa měří lidské požadavky na přírodní zdroje a propady odpadů v plošných jednotkách – globálních hektarech. Stanovuje množství a tempo spotřeby přírodních zdrojů, jako jsou zemědělské plodiny, maso, dřevo či paliva a produkci odpadů, jako je komunální odpad či oxid uhličitý vypouštěný do atmosféry. Porovnává je se schopností přírody odpady pohlcovat a likvidovat a nové zdroje vytvářet (biokapacita) se stranou poptávky (ekologická stopa), což nazýváme zelené účetnictví.
Posíláme odkazy na literaturu či webové stránky, kde je ekologická stopa podrobněji rozebrána, a které poskytují konkrétní  informace o kalkulaci či měření a jeho výsledcích.
Použité zdroje
Rázgová, Eva. Ekologická stopa: unese Země vaše kroky?. Praha: Ústav pro ekopolitiku, [2007?]. 33 s. ISBN 978-80-87099-02-5.
Třebický, Viktor, Lupač, Miroslav a Novák, Josef. Ekologická stopa města: metodika výpočtu. Praha: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, 2011. 37 s. ISBN 978-80-87549-00-1.
Lupač, Miroslav, Novák, Josef a Třebický, Viktor. Uhlíková stopa města: metodika pro stanovení místního příspěvku ke klimatické změně. Praha: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, 2012. 38 s. ISBN 978-80-87549-05-6.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa
http://vitejtenazemi.cz/cen[…]cka_stopa&site=spotreba
http://www.ekologickastopa.cz/[…]/190-326-co-je-ekologicka-stopa.htm
http://zpravy.aktualne.cz/[…]/
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
07.09.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu