myslivecká mluva
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych se zeptal, jestli poslední pocta ulovené zvěři - speciálně se mi jedná o zvěř černou (divočák) - se mysliveckou mluvou nazývá "poslední hryz", nebo "poslední žír". Jedná se o ulomenou větvičku zasunutou do ryje (tlamy) divočáka. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že myslivci napříč generacemi nejsou zcela jednotni, jestli dají zhaslému divočáku  do svíráku poslední žír nebo poslední hryz, viz diskuse níže. Prošli jsme několik nám dostupných zdrojů, ale jednoznačnou odpověď jsme nenašli. Je možné, že starší ročníky myslivců by v tomto případě nepoužili hryz, ale spíš žír, z kterého může být lehce cítit „archaismus“ nejspíš proto, že slovo není tak známo. Proto Vám pro představu uvádíme hesla k dané problematice z různých zdrojů:
"Zhaslou zvěř položíme podle tradice na pravý bok. Třívýhonkové úlomky bereme obvykle dva. Jeden vsune lovec lícem vzhůru a ulomeným koncem zvěři do svíráku (poslední hryz) či klovce (poslední zob) jako pozdrav rodné honitby. U šelem se tento úlomek nepoužívá. Další třívýhonkový úlomek, lehce smočený v barvě střelu či výstřelu, si lovec zasune na pravou stranu klobouku a nosí ho až do konce téhož dne. Tento lovecký úlomek je znamením úspěšného lovu."
Hryz poslední - úlomek vkládaný do svíráku ulovené spárkaté zvěře
Žír - potrava srstnaté zvěře, sbíraná na zemi
Zdroj: RAKUŠAN, Ctirad. Myslivecká mluva. Texty, slovník. Praha: Druckvo, 2007.
Hryz - větve jeřábu, jívy, osiky a jiných dřevin, předkládané v zimě zvěři užitkové srstnaté jako potrava
Žír - potrava zvěře černé. Jezevec hledá žír.
Zdroj: ROZMARA, Josef V. Mluva myslivecká. Praha: nákladem red. Jos. V. Rozmary, 1928.
Zvěř černá čili divočáci - zvěř srstnatá, spárkatá, sekce nepřežvýkavých, čeleď vepřů
Hryz - zvěří ohryzávaná kůra a lýko některých dřevin
Poslední hryz - vkládá se část úlomku spárkaté zvěři do svíráku (mezi čelisti) jako poslední hryz, pernaté zvěři do klovce (zobáku) jako poslední zob
Žír - potrava zvěře, kterou sbírá na zemi, hlavně (mluvíme-li)  o divočácích a jezevci
Zdroj: ŠIMAN, Karel. Česká mluva myslivecká. Příručka mysliveckého názvosloví a úvod do nauky o myslivosti. Brno: Československá myslivecká jednota, 1946.
Zdroj: FERJENTSIK, Koloman. Myslivecký slovník česko-slovensko-anglicko-německo-maďarský s latinským názvoslovím zvěře. Praha: Hubertlov Bohemia, 1999.; ani tady poslední žír neuvádějí, pouze poslední hryz (zob).
Poslední hryz (zob) - poslední pocta vzácnější ulovené zvěři, úlomek, vkládaný spárkaté zvěři do svíráku nebo tetřevu do klovce (zob)
Úlomek, větévka stromu, kterou předává lovci myslivecký hospodář nebo lovecký průvodce jako doklad mysliveckého ulovení vzácnější zvěře. Nejprve se ulomí delší větev, z níž jedna část se dá spárkaté zvěři do svíráku jako poslední hryz (pernaté do klovce jako poslední zob), druhá se vloží na vstřel a třetí část, omočená v barvě ulovené zvěře, se předá na tesáku nebo na klobouku lovci s přáním Lovu zdar. Úlomek se smí nosit na klobouku jen do večera dne, kdy byla zvěř ulovena. Loví-li myslivec sám, sám si také opatří úlomek.
Zdroj: RAKUŠAN, Ctirad a kol. Myslivecký slovník naučný. Praha: Brázda, 1992. Ani v tomto slovníku není poslední žír uveden.
Zdroj: přepis z diskuse na http://myslivost-lovectvi.cz/fotografie/trofeje:4/76028/:
Poslední žír se dává divočákům, ostatní spárkaté poslední hryz, tak to bylo dříve uváděno v mysliveckých tradicích. Dnes se to již sjednotilo pouze do toho "hryzu" pro všechny...
... píšu medvěd-třeba Slovensko, kdyby se tu lovil, taky by se mu dával, jasně že se nedává třeba lišce. Bažantovi ho nedáváme, ale tetřevu ano...
No u pernaté např.  tetřev se dává zvěři poslední zob, u zvěře dravé např. medvěd-poslední hryz a u zvěře spárkaté poslední žír, alespoň takhle se to píše. Musím říct, že mám zažitý výraz poslední hryz stejně jako 99procent myslivců...
Dobří jelínci ale zasloužili by poslední žír..
http://www.priroda.cz/slovnik.php?detail=152
poslední pocta vzácnější ulovené zvěři, úlomek, vkládaný do svíráku nebo klovce zvěře
http://www.myslivost.cz/Informace-pro-myslivce/Myslivecke-zvyky-a-tradice-v-praxi/Tradice-v-praxi-A-cim-zacit-.aspx
Doporučujeme obrátit se ještě také na Českomoravskou mysliveckou jednotu, o.s.  http://www.cmmj.cz/  nebo na Ústav ochrany lesů a myslivosti http://uolm.ldf.mendelu.cz/cz,  příp. na Vysokou školu zemědělskou, Katedru ochrany lesa a myslivosti, fakulta lesnická a dřevařská,  http://www.firmy.cz/detail/428929-katedra-ochrany-lesa-a-myslivosti-fakulty-lesnicke-a-drevarske-praha-suchdol.html.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 15:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu