Mussolini (literatura o něm)
Text dotazu
Dobrý den, rád bych věděl, který historik se zabývá životem italského politika Mussoliniho. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
na Váš dotaz se nám bohužel nepodařilo nalézt jednoznačnou odpověď. Dosud nejrozsáhlejší Mussoliniho životopis, který čítá několik svazků a vycházel v průběhu let 1965-1992, sepsal Renzo De Felice, italský historik a specialista na italský na fašismus (bližší informace na http://en.wikipedia.org/wiki/Renzo_De_Felice).
V současné době zřejmě nejvíce o Mussolinim a jeho době publikuje uznávaný australský historik Richard James Boon Bosworth.
Uvádíme několik jeho děl na ukázku:
BOSWORTH, R.J.B. Mussolini. London : Arnold ; New York : Co-published in the United States of America by Oxford University Press, 2002. 584 p. ISBN: 0340731443.
BOSWORTH, R. J. B. Mussolini's Italy : life under the dictatorship 1915-1945 / R.J.B. Bosworth. -- 1st pub.. -- London : Allen Lane, 2005. 692 s., [16] s. obr. příl. : il., mapy ; 25 cm. ISBN 0-713-99697-8 (váz.)
BOSWORTH, R. J. B. The Italian dictatorship : problems and perspectives in the interpretation of Mussolini and fascism. London ; New York : Arnold, 1998. 269 p. ; 24 cm. ISBN: 0340677287.
BOSWORTH, R. J. B. Benito Mussolini and the Fascist destruction of liberal Italy, 1900-1945. Adelaide : Rigby,1973. 102 p. : ill., map ; 22 cm. ISBN:
0851795625.
Z našich autorů publikoval dvě díla o Mussolinim prof. Robert Kvaček.
KVAČEK, Robert. Dva diktátorovy pády. Praha : Pražská vydavatelská společnost : Epocha, 2008. -- 153 s., [8] s. obr. příl. : il., portréty ; 21 cm. ISBN 978-80-7250-398-8 (Pražská vydavatelská společnost : váz.) : Kč 89,00. ISBN 978-80-87027-55-4 (Epocha : váz.)
* Mussolini, Benito, 1883-1945
KVAČEK, Robert; SVOBODA, Miloslav. Konec diktátora. Praha : Vydav. čas. min. nár. obrany, 1968 (NV 02). -- 215, [1] s. : [24] s. fot. příl. ; 8°. (Magnet ; Roč. 4. 1968. Sv. 1)
Resumé: Historicky věrná reportáž líčí nejen vzestup a pád Mussoliniho, jeho soukromý život, jeho dvojí zajetí a únos německými výsadkáři, ale i - a to na pozadí postupu spojeneckých vojsk a partyzánských realizaci roajalistického převratu, stávkové nepokoje, krizi fašistického režimu vrcholící v rozkladu a poslední chvíle fašistické republiky. Stručně sleduje i kariéru a konec Mussoliniho spolupracovníků.
Nové knihy ovšem stále vycházejí, doporučujeme tedy pro vyhledání nejnovější literatury k tématu použít Katalog Národní knihovny ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.12.2009 15:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu