MÚ Tábor
Text dotazu
Prosím o sdělení jestli se dá najít historie městského úřadu tábor (vznik, seznam starostů) Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, bohužel jsme nenalezli žádnou publikaci, která by shrnovala historii městského úřadu v Táboře. Pro léta 1991-2000 sice existuje archivní fond, není však přístupný veřejnosti v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů (Archivní fondy a sbírky v České republice - http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx):
Název fondu (sbírky): Městský úřad Tábor Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Tábor Místa vzniku fondu Tábor Časový rozsah: 1991-2000
Metráž: 1,46 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Městský úřad Tábor Archivní pomůcky: nejsou
Předpokládáme, že městský úřad v Táboře vznikl v roce 1990, kdy se městské národní výbory transformovaly na městské úřady. K utvoření přehledu osob, které poté zastávaly v Táboře funkci starosty, by Vám mohly pomoci následující články nalezené v katalogu Městské knihovny Tábor
(http://www.vkta.cz/index.php?id=905&lang=CZ):
* Adresář primátorů a starostů velkých měst. In Státní správa a samospráva. Roč. 7, č. 17 (1996), s. 1-8
* Řezáč, Vít. Jak to vidí nový starosta František Dědič. In Týdeník Palcát. Roč. 4, č. 48 (09.12.1998), s. 1-2
* Falout, Jiří.  Post starostky vnímám jak18o osobní výzvu : Nová starostka Tábora Hana Randová (ODS) řekla Právu:. In Právo. Roč. 16, č. 260 (08.11.2006), s. 13
* Bláhová, Libuše. Radnice ve staronovém složení, druhý zástupce zatím neobsazen. In Táborské listy. Roč. 3, č. 287 (07.12.1994), s. 9
* Falout, Jiří. Starostou Tábora opět Dědič. In Právo. Roč. 12, č. 269 (19.11.2002) , s. 14
* Černochová, Jana. Tábor má po osmi letech nového starostu. In Týdeník Palcát. Roč. 4, č. 47 (02.12.1998), s. 1
Další informace byste případně mohla získat přímo na městském úřadě v Táboře (http://www.tabor.cz/).
Pro starší období:
* Kroupa, František, 1890-1972. Posloupnost starostů města Tábora od uskutečnění obecní samosprávy. In Tábor-sborník, s. 18
Tábor - starostové - seznamy - 19.-20. stol.
Archivní fond:
Název fondu (sbírky): Městský národní výbor Tábor Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Tábor Místa vzniku fondu Tábor Časový rozsah: (1867)1945-1990(1991)
Metráž: 33,40 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno) 4,47 bm nezpracováno Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Městský úřad Tábor 1875 -1945, Místní národní výbor Tábor, Městský národní výbor Tábor 1945 -1990 Tematický popis: Nejdůležitější část fondu - zápisy ze schůzí rad a plén, NV poskytuje materiál o všech stránkách rozvoje města po roce 1945, písemnosti finančního odboru dávají obraz o hospodářském vývoji; význam ostatních písemností je omezen značnou mezerovitostí v dochování. Za listiny se považují diplomy Řádu Rudé hvězdy a Československé Ceny míru.
Archivní pomůcky: CRKOVSKÝ F.: MĚSTSKÝ NÁRODNÍ VÝBOR TÁBOR - Č PŘÍRŮSTKU 34/73, 1945 - 1966. Prozatímní inventární seznam, 1973, s. 6, ev.č. 433.
FOLKOVÁ Z.-VANČATA VLADIMÍR, MGR.: MĚSTSKÝ NÁRODNÍ VÝBOR TÁBOR, (1875) 1945
- 1987. Prozatímní inventární seznam, 1998, s. 39, ev.č. 915.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2009 17:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu