Mt. Everest, výška
Text dotazu
Dobrý den, v poslední době se vynořily nové údaje o výšce Mt. Everestu (8844 m.n.m.), takže jsem nyní na pochybách, jaká je vlastně skutečná výška této nejvyšší hory světa (uvádí se i 8848 nebo 8850 m.n.m.). Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobry den, udaje o vysce Mt. Everestu se opravdu v ruznych zdrojich obcas rozchazeji, nicmeme podle nejaktualnejsich informaci (Internetova enyklopedie Wikipedia, http://cs.wikipedia.org/wiki/Mount_Everest , posledni aktualizace brezen 2006) jsme zjistili toto:
Hora je přibližně 8 850 m vysoká. Ani vláda Nepálu ani vláda Číny zatím s naprostou jistotou nestanovila přesnou výšku a proto je stále oficiálně výška Everest 8 848 metrů n. m. Dnes je obecně přijímána hodnota 8 850 m zjištěná pomocí přístroje GPS umístěném na vrcholu hory v roce 1999. Everest je stále rostoucí díky pohybům tektonických desek, předpokládaný růst je 3 až 5 mm do výšky a 27 mm k severovýchodu za rok. Konečně podle čínských měření z května 2005 je výška hory 8844 metrů, což je o celé 4 metry méně, než se běžně uvádí (tuto informaci potvrzuje i clanek na serveru iHNed.cz, http://www.ihned.cz/1-10075640-16986140-006000_d-c0 nebo clanek na serveru Treking.cz, http://www.treking.cz/archiv/vyskaeverestu.htm).
Oficialni vyska Mt. Everestu, tedy 8 848 m., je uvedena napr. i v: Velká encyklopedie zeměpisu. Praha: Svojtka & Co., 2003. ISBN 80-7237-939-9.
Naproti tomu obecne prijimanou vysku 8 850 m. uvadeji napr. servery: Peakware World Mountain Encyclopedia -
http://www.peakware.com/peaks.html?pk=80 nebo Mount Everest History and Facts - http://www.mnteverest.net/history.html .
Nejnoveji namerenenou ne vsak oficialni vysku 8 844 m.n.m. jsme nalezli pouze ve vyse zminene encyklopedii Wikipedia.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 11:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu