Morgana
Text dotazu
Rád bych se dozvěděl český ekvivalent jména Morgana
Odpověď
Dobrý den,
v publikacích týkajících se křestních jmen v češtině se objevuje pouze výklad mužské podoby tohoto jména "Morgan". Morgana je zmiňována pouze v souvislosti s postavou keltské mytologie kouzelnice Morgany. V obou případech se však užívá jména Morgan/Morgana, o českém ekvivalentu v publikacích není zmínka.
Morgan či Morand je anglické jméno keltského původu zřejmě odvozené od Morcant. Jeho význam není jasný, ale obvykle se vykládá jako "velký a světlý", "velký a čistý", případně "na moři zrozený, bílé moře". U nás toto jméno není obvyklé. Morgan má svátek 9. června.
Morgana - ve velšském podání začíná Morgana svou bájnou dráhu jako Jezerní panna, Morgane "Le Fay", "víla". Les kolem kdysi posvátného jezera Llyn Fawr, u něhož bývala někdy pozorována krásná žena česající si zlatý vlas, jmenuje se pořád ještě "Coed Morganwy", "Morganin les"; dala prý jméno velšskému hrabství Glenmorgan. Morgana je mateřská bohyně - v Prosatristanovi (Tristan) se na dvoře ještě objevuje s rohem, Cornucopií. Je patrně křesťanský výklad, že jím chtěla prověřovat věrnost dam - nevěrné se z něho nenapily, aniž nápoj rozlily. Keltologové ji považují za Morrígan, Modron, resp. Matronu.
Díky Geoffreyovi z Monmouthu proniká do bájného kruhu kolem krále Artuše. Se svými osmi sestrami panuje na ostrově Avalonu, kde se po bitvě u Camlanu ujímá smrtelně zraněného krále, aby ho uzdravila. Chrétien de Troyes z ní činí dceru Ygerne a tím nevlastí sestru Artušovu. Tou měrou, jak se z ní stává Morgane Le Fay, "víla" - dává se Merlinem zasvěcovat do čarodějných umění - nabývá negativních rysů. Nesnáší Ginevru (Gwenhwyfar) a kolísá mezi pokušením přebrat jí Lancelota nebo prozradit jejich milenecký vztah. Na jednom místě přiměje jednoho ze svých milenců, aby napadl Artuše jeho vlastním mečem Excaliburem, který mu k tomu účelu tajně uzmula. Mstí se tak za to, že Artuš v boji zabil jednoho z jejích milenců. Přesto přiváží po poslední bitvě ve své bárce Artuše na Avalon. Pokud u ní zůstane dost dlouho, vrátí se zdravý...
Použité zdroje:
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. Str. 565. ISBN 80-86367-35-5.
* BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. Praha: Nakladatelství Šulc a spol., 1992. Str. 105. ISBN 80-901204-3-1.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. Str. 217. ISBN 80-200-1349-0.
* BOTHEROYD, Sylvia; BOTHEROYD, Paul F. Lexikon keltské mytologie. Praha:
Ivo Železný, 1998. Str. 269. ISBN 80-237-3552-7.
* internetová encyklopedie Wikipedie -
http://cs.wikipedia.org/wiki/Morgana_Le_Fay
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.08.2008 14:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu