Moře České republiky
Text dotazu
Dobrý den, někde jsem se dočetl, že Česká republika vlastní, nebo má pronajatý, někde nějaký kus moře. Zřejmě pro výzkumné účely. Zajímalo by mne, zda tomu tak skutečně je. A pokud ano, tak kde moře leží a jaká je jeho rozloha a účel pronájmu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století došlo k podpisu mezinárodní smlouvy o založení společnosti Intraoceanmetal, jejímž úkolem je vyhledávání, výzkum a příprava těžby nerostného bohatství z mořského dna.
Vyspělé státy se tehdy začaly zajímat o těžbu na mořském dně a technika pozvolna expandovala do nového, skoro neznámého prostoru. Ve vybraných oblastech světových oceánů probíhaly rozmáchlé regionální geologicko-geofyzikálním průzkumy, které potvrdily existenci rozsáhlých a využitelných nerostných zdrojů - především tzv. polymetalických konkrecí.
Každému z pionýrských investorů (Francie, Japonska, Číny, Jižní Koreje a Ruska) Technická a legislativní komise OSN přidělila stejně velké území - 150 000 km2, s podmínkou, že po skončení regionálního průzkumu dojde k jeho redukci na polovinu - tj. 75 000 km2. Druhá polovina se stala opět majetkem OSN, včetně výsledků průzkumu. Tímto aktem obdržel pionýrský investor nový statut kontraktora a polovina území mu tak zůstala pro podrobný průzkum a následnou těžbu.
V roce 1992 byla založena Mezinárodní organizace Interoceanmetal (IOM) a obdržela příslušný certifikát (které zeměpisnými souřadnicemi vymezuje přidělené území) podepsaný generálním tajemníkem OSN Boutros-Boutros Ghálím. Tím se stala neomezeným vlastníkem výjimečné lokality ve východní části tektonické zóny Clarion/Clipperton, situované přibližně 1200 námořních mil západně od pobřeží Mexika. Sídlem IOM je polské přístavní město Štětín. České území zahrnuje jednu pětinu klaimu IOM, (75 000 km2),protože organizace sdružuje 5 členů (Česko, Polsko, Slovensko, Ruskou Federaci a Bulharsko) přispívajících ze státního rozpočtu na její činnost.
Další informace nalezneta na :
http://www.enviweb.cz/56870
http://www.gov.pl/
http://www.iom.gov.pl/.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 10:25
Milan píše:
Sobota 21.09.2019 21:34
Zdravím.
Tento odkaz nefunguje
http://www.national-geographic.cz/[…]/
PLS. nemáte jiný v českém jazyce, případně s mapou, kde se nachází toto "území dna "
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 24.09.2019 12:02
Dobrý den,
děkujeme za upozornění na nefunkční odkaz v odpovědi PSK. Odkaz jsme nahradili jiným, který přináší obdobné informace. Mapu "území dna" se nám ovšem bohužel dohledat volně na internetu nepodařilo. O vzniku mapy širokopásmovým sonarem typu "Sea-Beam" v měřítku 1:200 000 hovoří zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu (https://www.mpo.cz/zprava5270.html).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu