monografie
Text dotazu
Dobry den, potrebovala bych definici monografie. Odpoved na dotaz bych
moc potrebovala.
Predem dekuji
Odpověď
Dobrý den,
přesné a odborné definice termínů z oblasti knihovnictví nabízí databáze TDKIV - Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (http://aleph.nkp.cz/cze/ktd ). Databáze kromě výkladů termínů nabízí také jejich ekvivalenty v češtině i angličtině a samozřejmě odkazy na citované zdroje. K termínu "monografie" (monografická publikace, monografický dokument) konkrétně uvádí:
1. Neseriálová publikace, která systematicky, všestranně a podrobně pojednává o jednom, zpravidla úzce vymezeném tématu. 2. Neseriálový dokument, tj. dokument skládající se z jedné části nebo z většího, předem stanoveného nebo předpokládaného, konečného počtu částí, pokud tvoří jednu bibliografickou popisnou jednotku.
Poznámka:
Monografie (1) může být vydána v rámci periodického sborníku.
Monografie (1), jež je dílem více autorů (ať jde ve smyslu autorského práva o dílo kolektivní nebo o dílo souborné), se někdy pojmenovává jako "kolektivní monografie".
O monografii (2) jde také v případě, pokud se o zvýšení počtu částí dokumentu ve smyslu základního vymezení rozhodne dodatečně.
Monografii (2) nebo její jednotlivou část ve smyslu základního vymezení může tvořit více objektů, ať stejného nebo různého druhu (doprovodný materiál - zejména v tištěné formě, ve formě elektronického objektu na hmotném ["hmatatelném"] nosiči nebo síťového zdroje).
Normativní výklad:
Neseriálová bibliografická popisná jednotka, tj. popisná jednotka skládající se buď z jednoho svazku, nebo z konečného počtu existujících nebo očekávaných oddělených svazků.
[ČSN ISO 690-2-2000:3.13]
Neperiodická bibliografická popisná jednotka, tj. popisná jednotka skládající se buď z jednoho svazku, nebo z konečného počtu existujících nebo očekávaných oddělených svazků.
[ČSN ISO 690-1996:3.8]
Dokument obsahující podrobnou a úplnou studii určitého tématu.
[ČSN ISO 9707:2.23]
Publikace v tištěné nebo netištěné formě, buď úplná v jednom svazku, nebo úplná či zamýšlená jako úplná v konečném počtu svazků.
[ČSN ISO 5127-2003]
Neseriálová publikace, tj. publikace sestávající buď pouze z jedné části nebo z konečného počtu (již existujících nebo předpokládaných) samostatných publikací.
[ČSN ISO 5123]
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2011 12:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu