Mohyla bratří nebo také Bratrská mohyla v Kalinivce
Text dotazu
Dobrý den, nemohu se dopátrat data, kdy byla nad společným hrobem legionářů padlých v bitvě u Zborova postavena v Cecové (dnešní Kalinivka) současná mohyla, tedy onen zděný "zastřešený" objekt. Domnívám se, že by to mohlo být v roce 1922, ale to je jen dohad. Nemůžete, prosím, pomoci? Předem děkuji za vaše úsilí.
Odpověď
Dobrý den,
4.7.1917 byli padlí českoslovenští dobrovolníci pohřbeni na poli u Cecové ve společné mohyle nazývané Mohyla bratří nebo také Bratrská mohyla. Tato mohyla podle knihy Zborov 1917 nahrazena stávajícím památníkem, který vznikl v letech 1926-1927 ke 20. výročí bitvy u Zborova.
FIDLER, Jiří. Zborov 1917 : malý encyklopedický slovník. Brno : Jota, 2003. s. 98, 202-203. ISBN 80-7217-209-3.
Cecová (dnes Kalinivka), ukrajinská vesnice asi 3 km jižně od Zborova - ...
po bitvě zde byl, severně od řecko-katolické svatyně na kótě 352, zřízen hromadný hrob padlých s improvizovanou mohylou. Odtud byly v červnu 1922 exhumovány pozůstatky jednoho z pohřbených, převezeny do Prahy a zde vloženy do památníku neznámého vojína od Zborova na Staroměstské radnici Praze.
Pozemek improvizované mohyly, náležející řecko-katolické církvi, byl v březnu 1927 se souhlasem polské vlády vykoupen a byl zde postaven nový Památník zborovské bitvy, slavnostně otevřený během Národní zborovské pouti 2. července 1927.
Památník zborovské bitvy - ... památník vznikl po dohodě československé a polské vlády na exteritoriálním československém území nad bývalou improvizovanou mohylou padlých z bitvy u Zborova, severně od kóty 352 u svatyně řecko-katolické (dnes pravoslavné) církve. Návrh vypracoval architekt Jaroslav Rössler, ktrý dal památníku podobu legionářské zemljanky, stavbu z betonu a zeminy prováděl krajanský architekt Jaroslav Hožvic ze Lvova, kovové prvky byly přivezeny z Prahy. Stavební práce probíhaly od září 1926 do června 1927, osazení bronzové desky s česko-polským nápisem proběhlo bezprostředně před Národní zborovskou poutí v červenci 1927. Za druhé světové války byl památník značně poškozen, sovětská strana sice povolila jeho opravu a osazení nové desky, nyní již s česko-ukrajinským nápisem, další návštěvy však byly zakázány a o památník se až do roku 1990 starali pouze obyvatelé vesnice, díky nimž byl uchován v podobě z roku 1945 až do dnešní doby.
Na níže uvedených adresách naleznete fotografie památníku z knihy Zborov 1917 - 1937 : památníku k dvacátému výročí bitvy u Zborova 2. července 1917. Praha : Čin ; Orbis, 1937. 142 s.
http://www.kcprymarov.estranky.cz/fotoalbum/legionari-a-vojaci/zborov-1917/1300
http://www.kcprymarov.estranky.cz/fotoalbum/legionari-a-vojaci/zborov-1917/1311
http://www.kcprymarov.estranky.cz/fotoalbum/legionari-a-vojaci/zborov-1917/1313
http://www.kcprymarov.estranky.cz/fotoalbum/legionari-a-vojaci/zborov-1917/1314
http://www.kcprymarov.estranky.cz/fotoalbum/legionari-a-vojaci/zborov-1917/1315
http://www.kcprymarov.estranky.cz/fotoalbum/legionari-a-vojaci/zborov-1917/1316
Další informace můžete nalézt i na:
http://csol-mb.net/pdf-akce/2004/2004_07_10.pdf
http://www.pamatnik.valka.cz/novy/doc/Krulich_upr.pdf - s.9 http://www.narod-sobe.cz/svet/hmota/telesa/planety/Zeme/mapa/Evropa/Ceskoslovensko/Legie/Legie.htm
http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm---ukrajina/cecova
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 10:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu