móda ve Versailles
Text dotazu
Dobrý den, píši maturitní práci z dějepisu na téma Versailles v průřezu století a chci do ní zahrnout vše od hudby, osobností, architektury, umění až po odívání.několikrát jsem narazila i na oděvní speciality, které vznikly ve Versailles, bohužel jsem si je nestihla vypsat. ráda bych se tedy dozvěděla více o módě na zámku ve Versailles. Děkuji. jediný titul, o kterém vím alespoň něco, je kniha o hitorii odívání z edice kamarád, přesný název ale bohužl také nevím.
Odpověď
Dobrý den,
patrně máte na mysli především módu doby Ludvíka IV (1643-1715) a rokoka (1730-1789).
Barokní móda zavedla nové materiály (hedvábí a krajka), výzdobu (krajky, stuhy, lemy, výšivky) i tvar šatů.
Typickou součástí mužského šatu druhé pol.17. st. se stal rozšířený kabátec, zvaný "just-au-corps".
U ženských šatů se změnil živůtek: je stažený kosticemi, šněrovaný s čtyřhranným výstřihem. Přední část živůtku, zdobená krajkami, se nazývala "planchette".
Závěr barokního období je epocha rokoka. Velké barokní tvary oděvů se proměnují ve zdrobnělé, dekorativní a ornamentální oděvy. I toto období si potrpí na vnější skvělost a nádheru, ale podtrhuje ji graciézností a lehkostí šatu. Ve Francii se znovu objevuje barokní obručová sukně.
Nejoblíbenější látkou rokokového období byl atlas a satén. Vznikají nové kusy oděvů - "manteau", vlastně volný plášť, splývající od ramen dolů, dále "contouche", někdy prodlužovaná do vlečky, mošnička "pompadour", atd.
čerpáno z Obrazové encyklopedie módy od L.Kybalové, O.Herbenévé, M.Lamarové, vydala Artia, 1973
Na internetové adrese http://wwww.nkp.cz, báze NKC naleznete záznamy o knihách zabývajících se historií odívání. např.:
Kybalová,L. Barok a rokoko, Praha : Lidové noviny, 1996 Skarlatová, J.
Dějiny a estetika odívání, Praha : Český svaz výrobních družstev, 1971 Kasalová, j. Historie módy, Olomouc : Rovina, 1996 Tersl, S. Malá encyklopedie textilií a odívání, Praha : SNTL, 1989
Knihy je možné vypůjčit (příp. kopírovat) na základě čtenářského průkazu Národní knihovny ČR buď absenčně nebo presenčně (do studovny).
Doporučuji Vám obrátit se též na Uměleckoprůmyslové muzeum, internetová adresa http://www.upm.cz.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 13:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu