místodržící a gubernátor
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je rozdíl
mezi těmito dvěma zemskými úřady - místodržícím a gubernátorem. Děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
Encyklopedie COTO.JE (http://www.cotoje.cz ), která obsahuje Ottův slovník naučný, Malou Československou encyklopedii a Encyklopedii Universum, uvádí následující charakteristiky pojmu místodržící a gubernátor:
Zdroj: Encyklopedie Universum
místodržící - zástupce panovníka, který je pověřen správou a řízením určitého území a má delegovanou vládní pravomoc. Funkce místodržícího vznikla v Evropě v době utváření absolutistických monarchií (16. st.), trvala do začátku 20. st. V českých zemích místodržící zastupoval panovníka v době jeho nepřítomnosti v zemi. Místodržící byl obvykle člen panovnického rodu nebo jeden z nejvyšších zemských úředníků.
Zdroj: Malá Československá encyklopedie
gubernátor - náčelník gubernie v carském Rusku; představitel nejvyšší vládní moci a nejvyšší správní úředník v gubernii.
Zdroj: Malá Československá encyklopedie
generál-gubernátor - nejvyšší úředník místní správy v carském Rusku 1703-1917, vybavený civilními i vojenskými pravomocemi. Od 1775 stál v čele generálního gubernátorství (územně administrativní jednotka zahrnující několik gubernií nebo oblastí). Funkce zrušena za revoluce 1917.
Zdroj: Encyklopedie Universum
gubernie - od r. 1708 základní správní jednotka v Rusku, v jejímž čele stál gubernátor. Gubernie se dále dělily na újezdy, některé byly slučovány v generální gubernie, r. 1917 bylo v Rusku 73 gubernií. Ve 20. letech zrušeny.
Z těchto definic se zdá, že charakter obou fukcí byl velmi obdobný, pro bližší informace by pravděpodobně bylo vhodnější kontaktovat instituce, které se specializují na problematiku dějin státní správy evropskych zemí (např. http://www.hiu.cas.cz/cs/ ) a Ruska. V Národní knihovně by Vám více informací o gubernátorovi, respektive více originálních pramenů, mohli doporučit kolegové ze Slovanské knihovny (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Slovanska_knihovna&submenu2=83 ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.08.2011 11:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu