Místo vzniku IFLA
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou ohledně organizace IFLA. Na stránkách NKP v sekci Knihovnam jsem našla, že byla založena v Bruselu, na stránkách IFLY jsem ale se svou nedokonalou angličtinou přeložila, že byla založena v Edinburghu na mezinárodní konferenci. Proto by mě zajímalo, jak je to ve skutečnosti.
Odpověď
Dobrý den,
myšlenka o vytvoření mezinárodní knihovnické asociace, která by zastřešovala všechny asociace národní, vznikla již na jaře 1926 na Mezinárodním kongresu knihovníků a vydavatelů konajícím se v Praze. Jejím původcem byl Gabriel Henriot, který je pokládán za duchovního otce IFLA. Tato idea byla dále rozvíjena a 30. září 1927 v Edinburghu bylo během oslav 50. výročí vzniku Knihovnické asociace Spojeného království zástupci 15 zemí podepsáno usnesení, které můžeme pokládat za vznik IFLA.
Informaci o místě vzniku jsme ověřovali v několika dokumentech, na internetu např. v článku Konference IFLA 2002 v Glasgow -jubilejní od Jarmily Burgetové, http://www.nkp.cz/o_knihovnach/konsorcia/skip/Bull02_416.htm#ti , z tištěných zdrojů je asi nejvíce směrodatná publikace vydaná k 75. výročí založení IFLA (75th anniversary : 75 years of IFLA. -- [Hague] : IFLA, 2002. -- 11 s.). Publikace je dostupná v Knihovně knihovnické literatury v Národní knihovně, http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm .
Na našich stránkách věnovaných knihovnám tedy zřejmě došlo k nějaké chybě, upozorníme na to příslušnou osobu.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2007 18:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu