Mirko Musil, Erik Sterzinger
Text dotazu
Dobrý den! Píši Vám již podruhé kvůli své bakalářské práci a tímto zároveň děkuji za zodpovězení prvního dotazu, které mi velmi pomohlo. Tentokrát snad bude dotaz jednodušší. Nemohu se dobrat v žádné literatuře životních dat (narození a úmrtí) dvou autorů časopisu Mladý hlasatel: Modeláře Mirko Musila, a slavného hádanskáře Strýčka Tomyho alias Erika Sterzingera. Budu ráda při odkázání na literaturu - ale ta data by více méně stačila. Budu vám moc vděčná, pokud mi dokážete pomoct...
Odpověď
Dobrý den, bohužel žádné biografické zdroje, které máme k dispozici, Mirko Musila ani Erika Sterzingera nezmiňují. Údaje o narození a úmrtí E. Sterzingera jsme nalezli pouze v Databázi autorit NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut):
STERZINGER, Erik (Strýček Tommy), 1909-1980
- narozen 1909, zemřel v květnu 1980 v Českém Krumlově. Redaktor hádankářských rubrik, propagátor turistiky.
Na webových stránkách
http://www.ckrumlov.info/docs/cz/region_histor_turist.xml je uvedeno že E. Sterzinger byl také funkcionářem Klubu českých turistů - odbor Český Krumlov (založen 27. března 1946).
Co se týče osobnosti Mirko Musila, zjistili jsme pouze rok úmrtí (snad z důvěryhodného zdroje) na stránkách Libeňského modelářského klubu, kterého byl M. Musil dlouholetým předsedou
(http://www.lomcovak.cz/ostatni/liben/libsoucasne.html): - "Mirek Musil a Růži Musilová. Jen těžko můžu já, ve svých pětadvaceti, popisovat takovou osobnost, jakou bezesporu byl Mirek. Dlouhá léta byl předsedou našeho klubu
- až do roku 1995, kdy nás opustil navždy. Bohužel jsem se s ním setkal jen párkrát a je to již hodně dávno. Na rozdíl od Růženky, kterou naštěstí vídáme poměrně často v naší klubovně."
Procházeli jsme také další literaturu, ve které jsme odhadovali, že by mohli být oba pánové zmíněni, mj. i dokumenty vážící se k Jaroslavu Foglarovi a jeho činnosti v Mladém hlasateli. Většinou se jedná o kratičké zmínky, možná Vám budou k užitku.
Mirko Musil, dipl. tech, je také autorem následující publikace:
* MUSIL, Miroslav. Aerodynamika moderních leteckých modelů. Praha. Naše vojsko, 1978. 276 s. - M. Musil kreslil i obrázky a je jedním z autorů fotografií úvod - "Mezi modeláři bude však asi knížka nejvíce vyhledávaná pro dokonale utříděnou a modernizovanou sbírku profilů. Cenná jsou doporučení autora pro výběr profilů u různých kategorií. Jsou podložena nejen bohatými zkušnostmi, které získal autor jako odborník-aerodynamik, ale také jako známý i úspěšný modelář a v současné době i trenér.
* ZACHARIÁŠ, Jiří. Stoletý hoch od Bobří řeky: dobrodružství života a metod Jaroslava Foglara - legendy dětské zájmové činnosti. Praha: Nakladatelství Ostrov, 2007. Str. 270. ISBN 978-80-86289-52-6.
" V této neradostné, napjaté atmosféře (čekalo se na vyjití prvního čísla druhého ročníku časopisu Vpřed), kdy konkurenční časopis Junák měl za sebou už několik čísel nového ročníku, přišel 4. října 1946 na pravidelnou návštěvu do redakce v Krakovské ulici Mirko Musil, předválečný spolupracovník Mladého hlasatele a vedoucí modelářské hlídky ve Vpředu.
Jaroslav Foglar si toho dne poznamenal do svého deníku: "...Mirko Musil přinesl listy GINGO"..
* POLÁK, Jiří. Poselství žlutého kvítku. Praha: Olympia, 2003. Str. 18, 72. ISBN 80-7033-791-5.
"Mezi autory zájmových rubrik vynikal ing. Mirko Musil, který psal instruktáže ke stavbě létajících modelů a řídil Domácí dílnu."
"Nemohu vynechat skromného a přitom naprosto precizního a spolehlivého Erika Stenzingera, který v Hlasateli a později i ve Vpředu připravoval stránku věnovanou luštitelům křížovek a všelijakých hádanek a hlavolamů. Jím organizované hádankářské soutěže měly mezi čtenáři vždy velký ohlas."
* PÍREK, Zdeněk. Čtenářské kluby Jaroslava Foglara. Brno: Delfín, 1990. Str. 49, 50.
"Nejstarší tematicky zaměřenou stránkou byla stránka věnovaná křížovkám a hádankám Koutek hádankářů, zavedená v Mladém hlasateli již ve 2. ročníku. Od počátku ji řídil Erik Sterzinger - Strýček Tomy. Ten vymýšlel nejen skvělé hádanky, ale také různé soutěže pro hádankáře Mladého hlasatele. Historickou se stala celoroční soutěž o titul Král hádankářů Mladého hlasatele, jím se stal nejlepší hádankář a "kraloval" v následujícím roce."
"Od IV. ročníku našly na stránkách Mladého hlasatele pravidelné místo stránky Domácí dílna (od 12. čísla) a Létající modely (od 29. čísla). Obě stránky řídil Mirko Musil...23. ledna 1940 zahájil Mladý hlasatel modelářský kurs, který vedli M. Musil a M. Moučka..."
Webové stránky:
* http://www.microchess.sk/SAM122/photos/kyje/index.htm - "Úplně vlevo je účastník závodů Mirko Musil z Libně, známý modelář - teoretik i praktik, rodák ze Slovinska (1942)"
* http://wap.rajce.idnes.cz/u/rc-model/a/Libensky_modelarky_klub/?k=17
* http://www.urbanair.cz/web/pages.php?id=firma&lang=cz - "Základní návrhy a detailní konstrukci provedl Pavel Urban se svými spolupracovníky Karlem Faltusem a Ing. Milošem Mládkem. Aerodynamický návrh a výpočet provedl dipl. technik Mirko Musil. Na tomto místě bychom mu chtěli poděkovat za práci, kterou vykonal pro vznik těchto vynikajících ultralehkých letounů."
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 09:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu