minerální vody v ČR
Text dotazu
Dobrý den, ráda věděla jaké minerální vody se v ČR stáčejí a lahvují kromě magnesie, matonky, bílínské a hanácké kyselky, šaratice, vincentky a poděbradky.
Odpověď
Dobry den, v Prehledu balenych vod vyrabenych v CR ze zari 2005, ktery je dostupny na strankach Statniho zdravotniho ustavu (http://www.szu.cz/chzp/voda/pdf/bvseznam.pdf), jsou balene vody rozdeleny na prirodni mineralni vody (Podebradka, Praga, Aqua Bohemica, Dobra voda, Hanacka kyselka, Odysea (Mostini), Ondrasovka, Mattoni, Magnesia,  Korunni, Aqua Maria, Vratislavicka kyselka a Il Sano), pramenite vody, kojenecke vody, pitne vody a  prirodni lecive mineralni vody (Bilinska kyselka, Zajecicka horka voda, Magnesia (Pramen Louka), Rudolfuv pramen, Vincentka a Saratice).  V Seznamu prirodnich mineralnich vod uznanych clenskymi staty (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/cs/oj/2005/c_059/c_05920050309cs00070032.pdf) z 9.3.2005 neni mezi prirodnimi mineralnimi vodami uvedena Aqua Bohemica a Dobra voda.
Podrobnejsi informace o rozdeleni balenych vod naleznete na strankach Statniho zdravotniho ustavu (http://www.szu.cz/chzp/voda/pdf/balvod.pdf)
nebo primo ve Vyhlasce Ministerstva zemedelstvi c. 275/2004 Sb.  O pozadavcich na jakost a zdravotni nezavadnost balenych vod a o zpusobu jejich upravy (http://www.mvcr.cz/sbirka/2004/sb088-04.pdf). Podle teto vyhlasky  je balena prirodni mineralni voda vyrobkem z prirodni mineralni vody ziskane ze zdroje prirodni mineralni vody, o kterem bylo vydano osvedceni, popr. certifikat podle zvlastniho pravniho predpisu .... Timto predpisem je v CR zakon c. 164/2001 Sb. ve zneni pozdejsich predpisu.
Balenym mineralnim vodam bylo venovano i nekolik clanku v dennim tisku:
* iDnes z 20.7.2007 -
http://ekonomika.idnes.cz/kompletni-prehled-ceskych-balenych-vod-ktere-jsou-v-soucasne-dobe-v-obchodech-18d-/test.asp?c=A070720_787017_test_maf
* iDnes z 20.7.2007 -
http://ekonomika.idnes.cz/ktera-voda-je-dobra-na-zizen-df6-/test.asp?c=A070720_787016_test_maf
* iDnes z 27.6.2001 -
http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2001M149T02A
V CR existuje Svaz mineralnich vod (http://www.svaz-mv.cz), na jehoz strankach naleznete krome prehledu clenu svazu
(http://www.svaz-mv.cz/clenove.htm) i legislativu, ktera se mineralnich vod tyka (http://www.svaz-mv.cz/cl_legislativa.html).
Pro dalsi informace bychom Vam doporucili obratit se napr. na Statni zdravotni ustav (http://www.szu.cz/chzp/voda/kont.html), Cesky inspektorat lazni a zridel, ktery schvaluje zdroje mineralnich vod (http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696/_s.155/825?PRVEK_ID=709&DISP=3,
http://www.mzcr.cz/index.php?kategorie=6) nebo na Infopult Zemedelske a potravinarske knihovny (http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp).
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu