mílové právo
Text dotazu
Co je to mílové právo?
Odpověď
Dobrý den,
mílové právo mělo zaručovat občanům města, že v určitém okruhu za hradbami nebude nikdo provozovat tzv. městské živnosti, totiž řemeslo a obchod. Obdobný ochranářský charakter mělo i právo várečné. Šlo v podstatě o vyloučení konkurence venkova. Obyvatelé zemědělského zázemí města tak byli donuceni povinně nakupovat jen na místním trhu a zároveň povinně jej zásobovat. Výjimky se povolovaly zřídkakdy, jednou z nich byl jarmark, kdy cizí výrobky nabídnuté k prodeji byly naopak vítány.
Dodnes není fakticky jasné, jak velký okruh byl právem míle míněn. Zdá se, že nejzazší myslitelný přepočet by mohl představovat poloměr asi 9 kilometrů. Nutno ovšem předpokládat, že docházelo k překrývání kompetencí v případech, kdy významnější města ležela v poměrně těsné blízkosti. Patrně se pak hranice dvou okruhů specifikovaly případ od případu.
Zdroj: HORA-DOLEJŠ, Petr. Toulky českou minulostí. Druhý díl. Praha: Baronet, 1995. ISBN 80-85890-20-8.
Na www stránce zabývající se starými délkovými mírami a jejich převodem, http://www.converter.cz/prevody/delka-stare-cizi.htm , je možné nalézt údaj pro délku středověké míle - česká míle = 7529,76 m (staročeská jednotka zavedená Přemyslem Otakarem II., její hodnota byla v různých dobách a na různých místech rozdílná).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2008 16:41
iveta píše:
Čtvrtek 16.04.2020 10:18
jak mílové právo zamezilo konkurenci?
PSK - admin píše:
Pondělí 20.04.2020 14:39
Dobrý den,
jak i vyplývá z výše uvedené odpovědi: "Šlo v podstatě o vyloučení konkurence venkova. Obyvatelé zemědělského zázemí města tak byli donuceni povinně nakupovat jen na místním trhu a zároveň povinně jej zásobovat“ Konkurence byla omezována nařízeními,“
„Mílové právo zaručující městu a jeho okolí, zpravidla v okruhu jedné míle, monopolní výrobní postavení. V tomto okruhu pak nesměla být nikým provozována řemesla, jež provozovali měšťané.“
zdroj: BENEŠ, Zdeněk. Dějiny středověku a prvního století raného novověku: učebnice pro střední školy. Praha: SPL - Práce, 2001. s. 92. ISBN 80-86490-17-3.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu