Miloš Sovák
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v jakých publikacích se můžu dozvědět něco o životě a
úspěších Miloše Sováka (oblast speciální pedagogiky).
Odpověď
Dobrý den,
základní bibliografické informace naleznete v Českém biografickém slovníku (Tomeš, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. Praha: Paseka, 1999. 3 sv. ISBN 80-7185-248-1.), uvádíme výtah:
Miloš Sovák - 15.4.1905, Bechyně (okr. Tábor)  -  29.9.1989, Praha. Český lékař, foniatr. Zakladatel č. logopedické školy; spolupracovník M.Seemana, člen Světové federace neslyšících se sídlem v Říme. 1946-61 ředitel Logopedického ústavu v Praze; 1948-1950 docent, od r. 1950 profesor UK.
Zasloužil se o rozvoj terénní péče o postižené s vadami řeči a sluchové školství, zdravotnictví a soc. péči. Autor děl z oboru.
Přímo postavě Miloše Sováka jsou věnovány následující knihy a články:
* SOVÁK, Miloš. In margine. 2. vyd. [Praha]: Pobočka České logopedické společnosti pro Prahu a Středočeský kraj, 1984. 135 s., [4] s. fot. příl.
Pozn.: Vydáno při příležitosti 80. narozenin univ. prof. MUDr. PhDr. Miloše Sováka, DrSc.
* Logopedická konference (1990 : Praha, Česko). Náš pan profesor. 1. vyd.
Praha: Knižní podnikatelský klub, 1992. 55 s. ISBN 80-85267-33-0.
* SOVÁK, Miloš a HOUDEK, Lubomír, ed. Výběr z díla Prof. MUDr. PhDr. Miloše Sováka, DrSc.: (15.4.1905-29.9.1998). 1. vyd. Praha: Galén, c2005. 202 s.
ISBN 80-7262-384-2.
* KANTOR, Milan, ed. Za profesorem Milošem Sovákem. Praha: Česká logopedická společnost], 1990. 17 s.
* KÁŠ, Svatopluk. Medailonky českých lékařů - spisovatelů. 1. vyd. Praha:
Triton, 2006. 259 s. ISBN 80-7254-692-9.
* EDELSBERGER, Ludvík. Miloš Sovák - dílo a odkaz. Česká logopedie 1994.
[Praha]: Makropulos, 1995. s. 7-31. ISBN 80-901776-7-0
* MACHÁČKOVÁ, Iva. Počátky péče o "děti nevýřečné". Informatorium: Časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách, 2008, 15(2), s. 16. ISSN 1210-7506.
* TITZL, Boris. Tři osobnosti - tři výročí. Speciální pedagogika, 1994/95, 5(5), s. 1-5.
Záznamy těchto děl spolu s vyhledáním knih, jejichž autorem je Miloš Sovák, naleznete v Souborném katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc) a v článkové bázi ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) .
Využít můžete také následující internetové zdroje:
* Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Sov%C3%A1k
* Studentský referát ve slovenštině - https://referaty.centrum.sk/odborne-humanitne/pedagogika/19432/?page=1
* Logopedická společnost Miloše Sováka - http://www.logopedicka-spolecnost.cz/
* Bakalářská práce "Odkaz Miloše Sováka v logopedii", Pedagogická fakulta, * * * Univerzita Palackého v Olomouci - http://theses.cz/id/847g3b/87402-942742544.pdf
* Článek o synu Miloše Sováka, Miloši Sovákovi ml. -
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9A01E0DF173AF933A05752C0A96F9C8B63C8B63
Zde jsme bohužel nenašli o jeho otci zmínku, ovšem předpokládáme, že se jedná o syna, neboť v knize Náš pan profesor je příspěvek od syna Miloše Sováka (totéž jméno jako otec) z USA.
S dotazem se můžete obrátit také na Národní pedagogickou knihovnu Komenského: https://www.npmk.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 14:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu