milník - význam a etymologie
Text dotazu
Prosím o přesný význam slova „milník“ a z čeho pochází?
Odpověď
Slovo milník znamená patník s označením vzdálenosti při silnici, nebo také důležitou událost (životní zlom), důležitý objev, který je rozhraním období.
Slovo milník odvozeno od "míle" - z latinského "milia (passum)" = tisíce (kroků). Milník je tedy kámen značící míli.
Informace jsme čerpali z:
Příruční slovník jazyka českého. 1. vyd. Praha: ČSAV, 1937 - 1938.
HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu