Michal / Michael
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat zda lze jména Michal a Michael považovat za dvě různá jména. Můj partner má z prvního vztahu syna Michaela, my bychom nyní našemu společnému synovi chtěli dát jméno Michal. Je to možné nebo to bude v rozporu s pravidlem o tom, že není možné udělit dítěti 2x stejné jméno. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
výběr jména pro svého potomka by měli rodiče dobře zvážit. Domníváme se, že Vámi zvolená jména Michal a Michael jsou si opravdu velmi podobná, často se to ani nerozlišuje a to by mohlo Vám i synům přinést někdy i problémy.
Michal, variantně Michael, biblické jméno hebrejského původu (z hebr. Micha-él), znamená "kdo (je) jako bůh, podobný bohu?" - Dom. podoby: Michálek, Míša, Míťa, Mišánek, Míšek, Míšan, Míšenka, Miška, Michaloušek, Miki aj. - Slov. Michal, ..., angl.. Michael, Mitchell, (osamostatnělé zkráceniny jsou) Mick(y), ...něm. Mich(a)el, švéd. Mikael, ...- Michael oblíben, Michal patří k nejoblíbenějším jménům. - Jmeniny: 29.září (Michal)
Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje více než 11 000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2006.
Zákon 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů    http://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?page=0&idBiblio=49658&nr=301~2F2000&rpp=15#local-content uvádí :
§ 62
(1)  Do  matriční  knihy  nelze  zapsat  jména  zkomolená,  zdrobnělá a
domácká.  Fyzické  osobě  mužského  pohlaví nelze zapsat jméno ženské a
naopak.  Matriční  úřad dále nezapíše jméno, pokud je mu známo, že toto
jméno  užívá  žijící  sourozenec,  mají-li  sourozenci společné rodiče.
Vzniknou-li  pochybnosti  o  správné  pravopisné podobě jména, je občan
povinen předložit doklad vydaný znalcem.
Na matrikách mají k dispozici seznam jmen, která lze v České republice zapsat do matriky.
Pokud se jméno v seznamu nenachází, je nutné získat znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno. Ten vydává PhDr. Miloslava Knappová, CSc. - soudní znalkyně v odvětví jazykovědy, jmenovaná Ministerstvem spravedlnosti ČR. Jedině ona ověřuje podoby jmen a příjmení pro zápis do osobních dokladů...
Kontakt:
PhDr. Miloslava Knappová, CSc.
Kubánské náměstí 1322/17
100 00 Praha 10 - Vršovice
tel.: 271 733 481
"V České republice je možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolena´ a ´nepovolena´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky CR."
"Z citace matričního zákona dále vyplývá, že do matriční knihy lze zapsat i takové jméno, které je v jiném než českém jazyce, tj. cizojazyčné podoby jména.
"Jak už bylo řečeno, do matriky lze zapsat existující, pravopisně doloženou základní podobu jména. Pravopis ... jmen totiž vychází z pravopisných systémů jednotlivých jazyků a podléhá dobové pravopisné kodifikaci ... V některých jazycích je oficiálně kodifikováno, tj. vlastně jazykově schváleno několik variantních pravopisných podob jednoho jména, jde např. o jazyky germánské. I tyto pravopisné podoby je možné do matriky CR zapsat, pokud oficiálně existuji, jsou doloženy."
O tom, zda lze dvěma dětem jednoho otce, ale jiné matky, dát takto podobné jméno,  jsme informaci nenašli (kromě různých diskusí na internetu). Proto doporučujeme konzultaci s  matrikáři nebo přímo s paní dr. Knappovou.
Kolem jmen dětí probíhá velké množství diskusí na internetu, viz např. odkaz níže, kde jsou zmiňované i rady dr. Knappové.
http://www.babyonline.cz/maminka/jmena-deti/jmena-deti-dle-dr-knappove
Michal
Druh jména: mužské
Domácké podoby jména: Míša, Miška, Míšánek, Michálek, Míšenka, Miki
Původ jména: hebrejský (biblické jméno)
Význam jména: kdo je jako Bůh
Používání jména: patří k nejoblíbenějším
Jiné podoby jména: Michael
Jmeniny: 29. září
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2013 11:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu