Mezigenerační vztahy
Text dotazu
Dobrý den,
je nějaká studie o tom, proč existuje tolik rozkolů mezi mladší a starší generací? Zajímalo by mě toto téma z vědeckého hlediska.
Odpověď
Dobrý den,
mezigenerační konflikty jsou běžnou součástí života. Každá generace vyrůstá za jiných podmínek (sociálních, ekonomických), svou roli hraje také psychologické hledisko (jiné fáze vývoje). Obecně je možné říct, že tyto konflikty jsou v jisté míře pro vývoj jedince prospěšné. Pokud se chcete o tématu dozvědět více, mohu Vám doporučit např. titul:
JIRÁSKOVÁ, Věra. Mezigenerační porozumění a komunikace. Praha: Eurolex Bohemia, 2005. ISBN 80-86861-80-5.
https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-000801365
Záleží samozřejmě na úhlu pohledu, zvlášť co se týče různých návodů a příruček - ale najdete jak ty pro mladé, tak i pro ty v pokročilejším věku, viz např.:
NOVÁK, Tomáš. Jak (ne)rozumět emocím stárnoucích rodičů. Praha: Grada, 2014. Psychologie pro každého. ISBN 978-80-247-5152-8.
TANSKÁ, Nataša. Proč jdeme mladým na nervy?. Praha: Motto, 2001. Populárně psychologická řada. ISBN 80-7246-098-6
K tématu vzniklo také množství diplomových prací, tak se na to zkuste podívat: https://theses.cz/th_search/prace_na_stejne_tema?ks=mezigeneracni%20konflikt
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
08.12.2022 11:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu