Metody sociální práce
Text dotazu
Dobrý den, zajímala by mě veškerá dostupná odborná literatura, která se zabývá problematikou dětských domovů a náhradní rodinné péče. Knihovna v místě mého bydliště mi nebyla schopna odpovědět. Obracím se proto na Vás. Děkuji za Váš čas a jsem s pozdravem.
Odpověď
Dobrý den, pro vyhledání dokumentů k tématu dětských domovů a náhradní rodinné péče můžete použít elektronický katalog NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), do pole předmět zadejte spojení dětsk? and domov? (výsledek 80 záznamů) nebo náhrad? and rodin? (40 záznamů). Dotaz můžete popřípadě ještě upřesnit rokem vydání, jazykem dokumentu apod. (odkazy Upřesnit a Filtrovat). Pro ukázku uvádíme několik nalezených záznamů:
1) VOCILKA, Miroslav. Dětské domovy v České republice : (charakteristika jednotlivých dětských domovů). Praha : Aula, 1999. 268 s. : barev. il. ; 21 cm. ISBN 80-902667-6-2 (Aula : brož.)
2) VAŠŤATKOVÁ, Jana; VYHNÁLKOVÁ, Pavla. Rodina a náhradní rodinná péče. Olomouc : Hanex, 2008. 79 s. ; 30 cm. ISBN 978-80-7409-013-4 (brož.)
3) VALENTA, Věroslav. Výchovná péče o dospívající mládež v dětských domovech. Ústí nad Labem : Kraj. pedagog. ústav, 1976. 36, [5] s. ; 8°. (Pedagogické čtení ; Roč. 1976).
4) HRDLIČKOVÁ, Vlasta. Výchovně vzdělávací práce v dětských domovech. Praha : SPN, 1987 (Ostrava : MTZ). 219 s. ; 20 cm.
5) Aktuální otázky náhradní rodinné péče : sborník z VIII. celostátního semináře NRP : Brno, 1.-2. října 2008. -- Brno : Triada - poradenské centrum, c2008. 79 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-254-3541-0 (brož.)
6) ARCHER, Caroline. Dítě v náhradní rodině. Praha : Portál, 2001. 119 s. :
il. ; 23 cm. ISBN 80-7178-578-4
7) PROVAZNÍKOVÁ, Hana. Náhradní rodinná péče. Praha : Česká společnost na ochranu dětí, 2002. 7 s. ; 20 cm. ISBN 80-238-9451-X (brož.)
Pro ověření dostupnosti dokumentů v dalších knihovnách v ČR můžete využít Souborný katalog ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) - zejména pro krajské a odborné knihovny, pro městské knihovny pak souborný katalog SKAT (http://www.skat.cz).
Podobným způsobem jako v bázi NKC můžete postupovat i při vyhledávání českých článků v bázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl). Tato databáze obsahuje bibliografické záznamy z denního tisku i odborných periodik, má retrospektivu od r. 1991. Pro získání starších článků je možné využít tištěnou bibliografii Články v českých časopisech 1953-1990, která je prezenčně dostupná např. ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm).
Užitečné informace byste mohla získat také z článků ze zahraničních placených databází, např. Web of Knowledge - Social Sciences Citation Index, EBSCO - Academic Search Complete a MasterFILE Premier, dále databáze ScienceDirect, popř. SpringerLINK. Kompletní nabídku Národní knihovny naleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3. Přístup k databázím je možný na základě čtenářského průkazu NK ČR buď z počítačů NK ČR nebo odkudkoli přes vzdálený přístup (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=LicencovanUo.online.databUEze&submenu3=104).
Další vhodné zdroje, zejména diplomové a bakalářské práce, by k uvedenému tématu mohla mít k dispozici Knihovna společenských věd T.G. Masaryka v Jinonicích (http://knihovna.jinonice.cuni.cz/, odkaz na katalog http://ckis.cuni.cz/F/?func=find-a-0&local_base=jin). Vyhledávat můžete také v celém katalogu Univerzity Karlovy, který zahrnuje všechny knihovny - http://ckis.cuni.cz/.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu