meteorologie, průměrná teplota
Text dotazu
Z dat kterých let vycházejí denní prumery teploty vzduchu? Jaká nejnižší prumerná rocní teplota byla namerena v letech 1838 a 1871?
Odpověď
Dobrý den, na celém světě se používá několik způsobů výpočtu průměrné denní teploty vzduchu, přičemž pravděpodobně nejrozšířenější způsob je založený na zprůměrování maximální a minimální teploty vzduchu za příslušný den z jednoho příp. ze dvou pozorovacích termínů. Tento způsob je rozšířen zejména na americkém kontinentě.
V našich krajinách je již delší dobu teplota vzduchu měřena v tzv. "Meinheimských hodinách", čímž se rozumí pozorovací termíny 7, 14 a 21 hodin středního místního času. Průměrná denní teplota vzduchu se pak vypočítá pomocí známého vzorce Td = (T7 + T14 +2T21)/4.
Průměrná teplota vzduchu v roce 1838:
-9,2 leden,-6,6 únor, 2,8 březen, 6,6 duben, 14,1 květen, 17,1 červen, 18,4 červenec, 16,9 srpen, 16,3 září, 8,7 říjen, 1,9 listopad, -1,1 prosinec, průměr 7,2
Průměrná teplota vzduchu v roce 1871:
leden- 6,2, únor - 2,5, březen 5,1, duben 8,1, květen 10,9, červen 14,7, červenec 19,6, srpen 19,3, září 15,6, říjen 6,6,listopad 1,4, prosinec -5,7, průměr 7,2.
zdroj : J.Svoboda, Z.Vašků, V.Cílek : Velká kniha o klimatu zemí koruny české, Regia, 2003
Pro doplnění Vám doporučujeme ještě odkaz z archivu služby Ptejte se knihovny :
Meteorologie,
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/meteorologie/?searchterm=teplota%20vzduchu
a stránky Českého hydrometeorologického ústavu http://www.chmi.cz/.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 10:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu